Klik venligst
BJÄRE 2022-02-17 KL. 15:05

Döda fåglar flyter iland längs kusten

Av Carina Nilsson

De senaste veckorna har ett stort antal fåglar flutit iland på stranden längs Laholmsbukten. Naturvårdsförvaltare Johan Mårtensson på Båstads kommun har skickat in fem döda fåglar till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Förhoppningsvis ska deras analys ge svar på vad fåglarna har dött av.

Döda fåglar flyter iland längs kusten
En av alla skadade och döda sillgrisslor som hittats längs med kusten den senaste tiden. Foto: Johan Mårtensson

Ända sedan stormen Malik har många döda fåglar flutit iland längs hela västkusten. Johan Mårtensson har fått många samtal från privatpersoner som hittat döda fåglar eller fåglar som varit i mycket dåligt skick. Flera personer har också lagt ut bilder på sociala medier när de hittat fåglar längs stranden.

– Det är framför allt sillgrisslor och tordmule som ligger på stranden. Det är ungfåglar och några är döda, medan andra är vid liv men i väldigt dåligt skick. Det finns inga synliga skador på dem och utan att vara någon fågelexpert tror jag att de kan vara utmattade efter stormen och de senaste veckornas blåsiga väder. Det är fåglar som normalt häckar väldigt långt norrut. Vädret kan också ha gjort det svårare för dem att hitta föda, säger Johan Mårtensson.

Samtidigt pågår också utbrott av fågelinfluensa. Fågelinfluensan orsakas av ett virus som finns hos fjäderfän och har hög dödlighet hos de djur som drabbas. Fågelinfluensa kan orsaka stora konsekvenser för äggproducenter och uppfödare av fjäderfän.

SVA vill gärna få in fynd av döda vildfåglar för att kunna upptäcka nya utbrott av fågelinfluensa.


Naturvårdsförvaltare Johan Mårtensson på Båstad kommun har skickat in fem döda fåglar för analys hos SVA. SVA vill bland annat veta om fåglarna är smittade av fågelinfluensa. Foto: Peter Jakobsson


– Vi kan inte skicka in alla fåglar vi har hittat på stranden, men jag har haft kontakt med SVA och skickat in fem fåglar. Förhoppningsvis kan SVA ge svar på vad fåglarna har dött av, säger Johan Mårtensson.

Tillsammans med sin personal har han åkt ut till stranden för att ta hand om fåglar vid ett flertal tillfällen.

– Egentligen behöver vi inte ta hand om döda fåglar på stranden – naturen får så att säga ha sin gång. Antingen spolas de ut i havet eller blir uppätna av andra djur. Men vi har plockat bort en del djur när folk har ringt, säger Johan Mårtensson och fortsätter:

– Hela stranden längs Laholmsbukten är drabbad och jag har även varit i kontakt med miljökontoret i Laholm, men de har valt att låta naturen ha sin gång.

Men hur ska en privatperson göra som ser en skadad fågel?

– Ibland kan fåglarna hämta sig om de får vila. Men om de är i väldigt dåligt skick kan man ringa mig. Jag tar då kontakt med vår kommunjägare som kan förkorta lidandet för djuren. Om ett vilt djur lider har man rätta att förkorta lidandet, säger Johan Mårtensson.