BJÄRE 2022-09-13 KL. 20:00

Doktor.se köper Strandängshälsans vårdcentraler

Av Rickard Gustafsson

Strandängshälsans vårdcentraler med 7 400 listade hallänningar ingår numera i koncernen Doktor.se. Det står klart sedan grundarna Jesper Banck och Lotta Eriksson sålt hela sitt aktieinnehav i företaget. För patienterna blir det dock ingen större skillnad.
– Det är samma vård, samma personal och jag och Lotta jobbar på som vanligt, säger Jesper Banck.

Doktor.se köper Strandängshälsans vårdcentraler
Doktor.se förvärvar Strandängshälsan och dess två vårdcentraler i Mellbystrand och Skummeslövsstrand. En av delägarna, Jesper Banck, säger till LT att det för patienterna inte kommer att märkas så stor skillnad. Foto: Pressbild/Privat

En av Sveriges största aktörer inom digifysisk vård, Doktor.se, ligger inte på latsidan i förvärv av vårdcentraler i Halland. Nyligen köpte de Husläkarna i Falkenberg och nu har de presenterat ytterligare ett nyförvärv då de köpt upp Strandängshälsan med dess två vårdcentraler i Skummeslövsstrand och Mellbystrand.

Intresset från Doktor.se har funnits en längre tid och en av Strandängshälsans ägare, Jesper Banck, berättar för LT att representanter för företaget hörde av sig tidigt i våras och att det sedan dess pågått en dialog.
– Det har varit superviktigt för oss att det här ska bli bra för våra patienter och våra anställda. Det här är inget som våra patienter kommer att märka nu, men förhoppningsvis kommer det här att utveckla oss framåt där vi också kan koppla på den digitala kompetensen som vi inte har och besitter just nu. Jag hoppas också att det här ska leda till ett större medicinskt utbyte, säger Jesper Banck.

Doktor.se grundades 2016 och äger 19 fysiska vårdcentraler runt om i Sverige med cirka 190 000 listade patienter och hade i fjol över en miljon digitala och fysiska vårdbesök.
Eric Teder, Sverigechef på Doktor.se, är nöjd med nyförvärvet.
– Vi är mycket glada över att kunna välkomna Strandängshälsan till Doktor.se och ser fram emot att kunna erbjuda en tillgänglig och patientcentrerad vård till de boende längs Laholmsbukten, säger han och betonar att vårdcentralerna kommer att ha samma stabila, trygga och kompetenta medarbetare som tidigare.

Strandängshälsan startade 2015 och ägdes fram till uppköpet av Jesper Banck och Lotta Eriksson. På vårdcentralerna arbetar cirka 30 anställda och företaget har cirka 7 400 hallänningar listade hos sig. Utöver det finns också båstadbor och skåningar som återkommande söker vård på de två vårdcentralerna.

Uppgörelsen innebär att Banck och Eriksson säljer hela sitt aktieinnehav till Doktor.se och i stället blir minoritetsägare i det nya företaget. Det nya namnet på vårdcentralen blir Doktor.se Strandängshälsan och skyltarna kommer upp successivt under hösten.
– Det kommer vara samma gäng som tidigare. Samma vård, samma personal och jag och Lotta jobbar på som vanligt, säger Jesper Banck.


Lotta Eriksson och Jesper Banck ger lugnande besked. Patienterna kommer knappt märka av att Strandängshälsan fått nya ägare. Foto: Rickard Gustafsson


Banck är noga med att poängtera att patienters fysiska vårdmöte med läkare, genom försäljningen, inte kommer ersättas av digitala vårdmöten.
– Digital vård måste skötas på rätt sätt. Kan man få hjälpen digitalt är det bra och det skapar också en flexibilitet för patienten. Men det finns saker som läkare måste titta på i verkligheten, rent fysiskt, och då är det en självklarhet att patienten, precis som tidigare, ska kunna komma till vårdcentralen. Det digitala ska bara ses som ett komplement, försäkrar Jesper Banck.

Jesper Banck berättar att det inte var ett självklart beslut att sälja, men att det nu känns helt rätt.
– Det var inget lätt beslut, men jag och min fru (Malin) har de senaste 18 månaderna känt att arbetet blivit mycket mer administrativt och komplext och den stora anledningen till att vi säljer är att vi nu får ett administrativt team bakom oss.
– Det jag älskar med mitt jobb är att träffa patienter. Det här kommer ge mig mer energi i mötet med patienterna och med mindre administrativt arbete blir jag förhoppningsvis också en bättre pappa, säger Jesper som har fyra barn i åldrarna 4-11 år.