Klik venligst
BJÄRE 2024-04-09 KL. 07:00

Donnez redo att åter sätta Sverige i gungning

Av Rickard Gustafsson

Nytt album, nytt ungt blod i bandet och ett fulltecknat turnéschema. Donnez är taggade för att bjuda dansbandspubliken på en kanonsommar bland annat med gig i Grevieparken. För övrigt samma dag som bandet släpper sitt helt nya album.

Donnez redo att åter sätta Sverige i gungning
Donnez består av Fredrik Trängbjörk (gitarr, saxofon), Martin Lindberg (bas), Donald Laitila Lovén (sång, dragspel, klaviatur), Andy Ekenmo (trummor, sång), Albin Fredriksson (saxofon, trumpet, dragspel) och Max Lindqvist (gitarr). Foto: Pressbild

Under påsken har dansbandet Donnez med kapellmästaren och Donald ”Donne” Laitila Lovén laddat batterierna.

Det kan behövas med en spelplan innehållande 90 spelningar mellan maj och september.

– Sommaren är väldigt intensiv. Det blir mycket stadsfestivaler runt om i Sverige och även större galor i Norge och Finland, säger ”Donne”.

Totalt väntar 160 spelningar under 2024 och när de ger sig ut på vägarna i sommar gör de det med ett nytt album.

– Att släppa en ny skiva varje år har varit vårt motto under många år och nu är det dags igen. Varför skulle vi ändra på ett vinnande koncept, säger ”Donne” och skrattar.

Den 3 maj släpps nya plattan ”Hole In One” som spelats in i bandets studio i Ränneslöv i Laholms kommun. Senare samma dag, på kvällen kommer bandet till Grevie för att bjuda upp till dans i Grevieparken.

Deras stora fansskara lär inte bli besvikna.

– Vi försöker hålla vår stil och behålla vårt signum med Donnez-gunget och instrumenteringen. Just precis det som vi får mycket cred för när vi är ute och spelar, berättar ”Donne”.

Tredje spåret på nya plattan heter ”Tar en repa i min EPA”. Uppkomsten till den låten handlar, tvärtemot vad man kan tro, inte om irritation över att turnébussen hamnat bakom en parad av långsamtgående triangelfordon.

– Haha, nej så var det inte. Vi har en hel del lyssnare som är i den åldern och som kör EPA så den här låten är till dem, säger ”Donne”.

När många andra band i branschen minskar sitt manskap går Donnez mot strömmen. Inför den nya plattan och turnén har man gått från fem till sex man. Förutom gitarristen och saxofonisten Fredrik Trängbjörk har man även plockat in 16-årige Albin Fredriksson – en hejare på saxofon, trumpet och dragspel.

”Donne” beskriver honom som exceptionellt duktig och dessutom fullproppad med dansbands-dna. Pappa Johan Fredriksson har figurerat i band som Solo, Grönwalls och Lövgrens.

– Albin har följt oss i många år och varit en talang ända sedan han var väldigt liten. Det är unikt att man har så bra koll vid den åldern. Men det är en jäkla bra skola att hänga med ut och turnera för det handlar inte bara om att stå på scen.

– Vi ville ha lite mer blås och nu kan vi köra med dubbla saxar och trumpet och det ska vi utnyttja så bra som möjligt.

För den som missar uppträdandet i Grevieparken ges fler danschanser med Donnez på nära håll under sommaren.

Den 20 maj spelar de i Lagagården i Laholm och 5-6 juli kommer de till Ekebofestivalen i Munka-Ljungby. 25 juli är turen kommen till Chill Out i Mellbystrand och 27 juli festplatsen i Fågelsång, Våxtorp.

26 juli då? Jodå, då står de på scen i Rakkestad – söder om Oslo!

– Att resa runt, möta vår fantastiska publik och uppleva den energin som bara sommarens spelningar kan ge, det är vad som driver oss. Och visst, att åka över 500 mil under en vecka blir en del av äventyret, avslutar ”Donne” med ett skratt.