BJÄRE 2022-09-02 KL. 12:50

Dramatiska landskap signerade Gunilla von Zweigbergk

Av Peter Jakobsson

På Båstad Bjäre Konstförenings kommande utställning är det akvarellmålaren Gunilla von Zweigbergk som visar upp sina alster. Det är tavlor som förmedlar stämningar från Skåne.

Dramatiska landskap signerade Gunilla von Zweigbergk
Gunilla von Zweigbergk med en tavla föreställande ett vintrigt skånelandskap. Konsten kommer hänga i galleriet under utställningen som pågår till 28 september. Foto: Peter Jakobsson

Gunilla har haft egna utställningar på flertalet platser i södra Sverige under de senare åren men detta är första gången i Båstad. Väggarna i Båstad Konstgalleri på Kunskapscentrum Agardh pryds nu med hennes verk.
– Jag visar upp måleri och grafik. Målandet är i akvarell och det när något jag hållit på med i hela mitt liv och det finns hela tiden mycket att lära. Jag är förtjust i pigmenten och hur akvarellen kan skildra transparensen och ljuset, förklarar Gunilla.

Motiven är abstrakta och många har en viss dramatik i sig.
– Jag har landskapet som utgångspunkt. Det kan vara upptakten till ett motiv där jag abstraherar och driver landskapet långt. Sen finns det de målningarna som är mer tydliga landskap. Jag har flera sätt att måla, berättar konstnären.

Landskapen i målningarna är inspirerade från Skåne.
– Jag bodde i Bohuslän i 27 år innan jag flyttade till Skåne och fick upp ögonen för det underbara skånska landskapet med horisonten och stora volymer med träd. Ett helt annat landskap än i Bohuslän, en stor kontrast.

Målningarna kommer till i Gunillas Ateljén i Jonstorp.
– För länge sedan målade jag på plats i naturen men nu använder jag så mycket vatten så tavlorna måste torka lite under skapandet så då blir det att måla i min ateljé.


Abstrakta landskap signerade Gunilla von Zweigbergk. Foto: Peter Jakobsson


Många av akvarellerna är abstrakta, tror du betraktaren ser det du har tänkt? Och spelar det någon roll?
– Det spelar ingen roll. Jag kallar inte bilderna något så betraktaren är fri att tolka färgerna och känslan.

Var kommer dramatiken som finns i många av tavlorna från?
– Målningarna växer fram under arbetets gång. Färger och pensel skapar dramatiken medan jag jobbar.

Det är första gången Gunilla ställer ut i Båstad. Det var Båstad Bjäre Konstförenings konstletare som hittade Gunilla.
– Vi fastnade för Gunillas personlighet och de uppbrutna landskapen och även hennes grafik. Vi valde dock att prioritera akvarellerna på utställningen. Gunilla är färgrik och ödmjuk, förklarar Pia från Båstad Bjäre Konstförening.

Utställningen med Gunilla von Zweigbergk pågår i biblioteksgalleriet 3 – 28 september.
Vernissage lördag 3 september klockan 11.00 då konstnären intervjuas.