Klik venligst
BJÄRE 2024-02-23 KL. 08:00

Drogpåverkad bjärebo kraschade på motorvägen

Av Rickard Gustafsson

Hög på amfetamin drog den körkortslöse båstadbon rätt in i mitträcket på E6:an. Med svaga minnen från trafikolyckan, förklarade mannen under rättegången att det blev startskottet för att ta sig ur missbruksproblemen. Tingsrätten tror på mannens ambition att bli drogfri och valde skyddstillsyn och vård i stället för fängelse.

Drogpåverkad bjärebo kraschade på motorvägen
Trafikolyckan i höstas blev ett uppvaknade för en bjärebo i 35-årsåldern. Han får en andra chans att komma till rätta med sina missbruksproblem då domstolen väljer skyddstillsyn och vård istället för fängelsestraff. Foto: RIckard Gustafsson/Arkiv

I början på oktober förra året inträffade en singelolycka på E6 utanför Kvibille i Halland. Föraren hade tappat kontrollen över bilen och kraschat in i mitträcket.

När blåljuspersonal kom till olycksplatsen uppstod starka misstankar om att föraren, en man i 35-årsåldern från Båstads kommun, var påverkad och dessutom saknade körkort.

Misstankarna stämde. Blodprovsanalysen visade att bjärebon hade tagit amfetamin och i utredningen kunde det snabbt konstateras att han tidigare dömts för olovlig körning.

Åklagaren åtalade mannen för grovt rattfylleri, grov olovlig körning och ringa narkotikabrott. Åtalet inbegrep även en händelse på järnvägsstationen i Laholm, i februari förra året, där polis grep mannen med amfetamin och drygt två dussin narkotikaklassade tabletter.

Under rättegången i Halmstads tingsrätt, nyligen, varken erkände eller förnekade bjärebon vad som lagts honom till last. Han mindes inte gripandet på järnvägsstationen och inte heller olyckan på E6, och vittnade om att händelserna ägt rum i en ”snurrig tid” med mycket missbruk.

Han berättade under förhandlingarna att olyckan fått honom att ta tag i sitt liv. Tre veckor efter olyckan skrev han in sig på ett behandlingshem, med ambitionen att helt bryta med sitt tidigare kriminella liv och bli en bättre pappa åt sina barn.

Tingsrätten dömde mannen på samtliga åtalspunkter och skriver att det grova rattfylleriet är värt ett fängelsestraff.

En enig domstol anser dock att mannen kommit en bra bit på vägen mot ett laglydigt liv och valde att bestämma straffet till skyddstillsyn, samt att han ska fullfölja den behandling som redan påbörjats.