Klik venligst
BJÄRE 2021-11-24 KL. 16:34

Dropin vigsel och dop i Förslövs kyrka

Av Peter Jakobsson

För att inte göra vigseln eller dopet till en för stor sak anordnar Förslöv-Grevie församling drop-in vigsel och dop i kyrkorna första lördagen i december.

Dropin vigsel och dop i Förslövs kyrka
I Förslövs kyrka ska det erbjudas drop in vigsel och dop.

– Passa på att ta steget, säger kyrkoherde Anders Markehed.

I Förslövs och Grevie kyrka står altare och dopskål och väntar på att få vara med och viga och döpa folk på löpande band när församlingen anordnar drop-in vigsel och dop.
– Jag tror det finns en hel del som skjutit upp dop och vigslar flera gånger under pandemitiden som varit. På detta sätt kan det nu bli av under lättare former, säger kyrkoherde Anders Markehed.

Det är första gången som detta anordnas i Förslöv-Grevie församling.
– Det har genomförts i andra församlingar tidigare men inte här hos oss. Jag har varit med om det tidigare, till exempel i Ängelholm.

Corona gjorde att mycket sköts på framtiden och många vigslar och dop ställdes in. Det är många församlingar som upplever att det är större tryck på vigslar och dop nu under hösten efter att restriktioner lättats. Men inte bara coronainställda vigslar kan bli av under drop-in.
– För många så kan allt runt en vigsel tendera att bli så stort. Att det kräver stora förberedelser och tar mycket tid och kraft i anspråk. Nu kan vi erbjuda något under enklare former men fortfarande värdigt och fint, förklarar Anders och fortsätter.
– Dopen upplever vi att de blir mer och mer populära och folk gör även dem till en fest. Då kan detta bli ett alternativ för att göra det mer enkelt.

Men lite festligt blir det ändå.
– Till vigslar har vi redan förberett med musikstycken och vi fixar lite ciderbubbel utanför kyrkan.

Drop-in sker under lördagen den 4 december klockan 10-12 i Förslövs kyrka och klockan 13-15 i Grevie kyrka. Själva dopet eller vigseln tar max en halvtimme.

Helt oförberedd kan man dock inte vara för att kunna nyttja drop-in vigsel eller dop.
– Innan vi kan viga ett par måste de ha gjort en hindersprövning och ha med intyget för detta. Sen måste minst ena parten vara medlem i Svenska kyrkan. Till dopet krävs att om inte båda vårdnadshavarna är med vid tillfället måste det finnas godkännande från den frånvarande. Sen måste man ju ha med sig legitimation så klart, säger Anders.

Kommer det många får man stå i kö.
– Är det pågående ceremoni får man köa och vänta tills de är klara. Men jag tror inte det är någon större risk för detta. Vi får se hur intresset blir.

Kan det bli fler tillfällen i framtiden om det visar sig vara ett stort intresse?
– Ja, absolut. Om vi upplever det meningsfullt så kan vi göra om det.

Text & foto: Peter Jakobsson