Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-12-07 KL. 14:57

Ebba Adnervik prisades dubbelt på Ryttargalan

Ebba Adnervik prisades dubbelt på Ryttargalan

Svenska ridsportförbundets ryttargala är en hyllning till årets hjältar och höjdpunkter inom ridsporten. Fälttävlan stod för en fullträff med fyra pris på galan som hölls på Grand Hôtel i Stockholm.

23-åriga Båstadtjejen och fälttävlansryttaren Ebba Adnervik stod för galans dubbel genom att kamma hem både priset Morgondagens stjärna och Årets komet.
– Det var väldigt kul och inte något jag hade förväntat mig när vi åkte upp till Stockholm för att gå på ryttargalan, berättar Ebba.

Att hon var nominerad visste hon. Dessutom i två klasser och resultatet blev full pott.

Priset Årets komet utses av Tidningen Ridsports läsare. Vinnaren av Årets komet är en ryttare/kusk som under innevarande år börjat göra fina resultat på högre nivå och bedöms ha utvecklingspotential inom sin gren.

Motiveringen för Ebbas vinst var:
”23-åriga Ebba Adnervik, tävlande för Dagstorpsortens Ryttarförening, är årets komet i svensk fälttävlan. 23-åringen var inte okänd före 2019 – hon har bland annat ridit EM både som junior och ung ryttare – men under året har hennes karriär som senior tagit kometfart.
Hon var trea i en CIC4*L och femma i en CIC4*S. Sedan rundade hon av säsongen med en strålande mästerskapsdebut på seniornivå i tyska Luhmühlen. Tillsammans med Chippieh (HOLST val f 2002 e Carnaby-Caretino, uppf Stefanie Kinscher, äg Sara Sjöborg Wik) tog hon en 23:e plats och blev med det tredje bästa svensk individuellt. Hon är en duktig terrängryttare och under sina tre fyrstjärniga starter under året har hon varit felfri på hinder i alla terränger, hon har ett starkt team omkring sig och har fått ovärderlig erfarenhet tillsammans med Chippieh.”


Priset Morgondagens Stjärna ges till en hängiven ryttare/kusk under 25 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Man kan bara vinna priset en gång.

Motiveringen för Ebbas vinst var:
”Ebba Adnervik drivs av passionen för hästarna och adrenalinet i terrängen och red efter flera fyrstjärniga framgångar under året rakt in i seniorer-EM där hon blev tredje bästa svensk individuellt tillsammans med Chippieh. Snacka om kometkarriär! Ebba är en terrängryttare av rang och har ett felfritt facit i de högsta klasserna.”

När Ebba inte rider läser hon till civilingenjör på Lunds tekniska högskola. Att kombinera studier med ridning i toppklass ger logistikutmaningar.
– Det kanske är tur att jag läser just logistik så jag får ihop det för det är många aktiviteter som ska få plats i vardagen. Familjen hjälper till mycket.

Ridandet läggs inte på hyllan för att det blir vinter.
– Nu när det är lågsäsong i min gren fälttävlan så nu handlar det mest om att träna upp hästarna inför nästa säsong. Det blir lite tävlingar i dressyr och hoppning i Skåne men annars mest jobb med att fila på detaljer och förbereda hästarna för nästa säsong.

Till sommaren är det OS i Tokyo men dit kommer inte Ebba.
– Ägaren till Chippieh, den bästa hästen jag rider, vill inte att han ska till Tokyo så det är inte aktuellt just nu. Istället ska jag satsa på att träna mina tre yngre hästar inför Paris 2024, förklarar Ebba.

TEXT: PETER JAKOBSSON
FOTO: ANNA MATRE