Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-08-25 KL. 10:50

Ebba Adnervik till EM i fälttävlan

Ebba Adnervik till EM i fälttävlan

Tillsammans med OS-meriterade hästen Chippieh reser Ebba Adnervik till EM i fälttävlan. Landslagsryttare har hon länge varit i olika kategorier. Chippieh och Ebba utstrålar trygghet och balans tillsammans och det blir en spännande tävling för dem i tyska Luhmühlen.

EM inleds med veterinärbesiktning onsdag den 28 augusti och dressyrmomenten 29-30 augusti. Därefter fortsätter tävlingen med terrängritten den 31 augusti och avslutas med banhoppning den 1 september. SVT sänder terrängen och banhoppningen.
– Det blir en hel del förberedelser innan vi reser ner och ett viktigt teamarbete under tiden. Jag är tacksam att ha med mig båda mina föräldrar men även att så många som känner Chippieh, och följt honom genom åren, kommer och tittar. Han är en riktig kändis i sammanhanget, berättar Ebba.

Familjen har bott på gården i ungefär sju år och älskar sin plats på Bjäre. Varje morgon går hästarna i skrittmaskinen hemma i Sinarp, för att sedan njuta dagarna i de natursköna hagarna.
– När det sedan börjar bli kväll är det dags att träna. Vi har en ridbana härhemma och ett ridhus en kilometer bort som vi kan rida i, men favoritrundan är varvet ner till ridleden och i trav hela vägen till Grevie för att sedan skritta hem uppför backen igen. Den gamla banvallen är fantastisk att rida på.

Att hålla flera hästar i träning, rida på landslagsnivå och samtidigt studera vid Lunds Universitet till civilingenjör kräver sin disciplin.
– Jag och min pappa, Henrik, rider hästarna men vi löptränar också ungefär fem dagar i veckan. Resten av min familj är också jätteviktig, alla på olika vis men tillsammans blir livet med denna livsstil så mycket roligare och lättare.Ebba med hästen Chippieh vässar formen innan resan mot EM i Luhmühlen börjar.

Familjen har flera hästar i träning och en liten avelsverksamhet, men Chippieh som hon tävlar på hög nivå är inte hennes egen utan ägs av Sara Sjöborg-Wik. Chippieh har tävlat i OS i London 2012 med japanska ryttaren Kenki Sato. Ägaren Sara Sjöborg-Wik hade därefter hästen hos Pippa Funnell som tävlade honom, men nu har han alltså varit hos Ebba under några års tid.
– Det är en oerhörd förmån att få ha Chippieh här och få rida honom på denna nivån. Han är en alldeles enastående häst med den perfekta kombinationen av egenskaper. Han är lugn men vet också samtidigt vad det går ut på när vi kommer in på de stora tävlingsbanorna. Skulle jag få en känsla av nervpirr så är det som att han tar mig i handen och så går vi in tillsammans.

Till EM tar det ungefär sju timmar att resa och Chippieh är en van resenär. EM truppen kommer att träffas en hel del under tävlingarna och Ebba ser fram emot varje minut.
– Vissa av ryttarna har ju varit mina idoler och förebilder under kanske tio års tid och nu ska jag vara med och tävla i samma klasser, det känns mäktigt.

Sammanlagt är 77 ekipage anmälda från 17 nationer – 13 av dem ställer upp med lag.
Sverige, som är regerande silvermedaljörer i lag, kommer till start med sex ekipage.

TEXT & FOTO: ANNA MATRE