Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-11-17 KL. 09:17

Ebbessons ost tog dubbelt silver i SM

Ebbessons ost tog dubbelt silver i SM

Nyligen avgjordes SM i mathantverk som anordnas årligen av Eldrimner. Förra året tog Ebbessons guld med sin blåmögelost Blå Pärlan. Detta året kammade de hem två silvermedaljer för stekosten Eldost och för kittosten Rubin. Ett betyg på god kvalitet.

– Även om man inte vinner så är det kul att få ett omdöme av proffs. Men nu gick det ju bra för oss och det är väldigt kul, säger Camilla Ebbesson medan hon fixar med kärlen i det lilla mejeriet på gården.

För bara några år sedan visste Camilla inget om att göra ost. Efter några kurser satte de igång att förädla mjölken från de egna kossorna på gården.

Eldosten har de producerat i två år och det är en stekost lik halloumi. Just namnet halloumi är sedan år 2000 varumärkesskyddat i EU av cypriotiska handelskammaren och cypriotiska jordbruksverket som bara ger rätten att använda det till cypriotiska mejerier. Detta har gjort att föreningen Svenska gårdsmejerier lanserade Eldost som varumärke att använda av anslutna småmejerier. Eldost®? tillverkas endast av 100 procent svensk mjölk från antingen ko, get, får eller buffel, alternativt en blandning av dessa.
– Den har varit väldigt populär. I somras hann vi knappt med att producera allt som efterfrågades. Det blev folk på kö för att köpa, berättar Camilla.Camilla Ebbesson spenderar mycket tid i gårdsmejeriet.

I mathantverks-SM gav jurun Ebbessons Eldost följande omdöme:
”Fin form och konsistens som bjuder på ett lagom gnissel. Fin rund och smörig smak och behagliga toner av kola som kommer fram vid stekning.”

Den andra osten, Rubin, var med i klassen kittost. Kittytan har tvättats fram under en till två veckor med salt/vatten/kittbakteriekultur. Den lagars två till fyra månader.
– Det är en halvmjuk kittost med en orange yta. Den har vi gjort ett tag och är också populär. God som dessertost tillsammans med lite marmelad.

Julen är en mathögtid som stundar och då brukar det konsumeras ost.
– Visst säljer vi lite extra inför jul men det är på sommaren vi har vår högsäsong.

Denna coronasommaren var inget undantag.
– Vi sålde mer än någonsin. Många semestrade nog här på hemmaplan och tog sig tiden att hitta goda grejer, säger Camilla.

Ebbessons gårdsmejeri är en liten verksamhet men de gör ändå runt 3000 kilo ost från cirka 30000 liter mjölk per år.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON