Av Peter Jakobsson
Nu får företagen och privatpersonerna som lånade ut pengar till Båstad Turism och Näringsliv (BTN) för att rädda Ängelholms flygplats tillbaka ungefär hälften av lånet efter att Båstads kommun köpte tillbaka andelen de tidigare sålde till BTN.
Det var för att rädda Ängelholms flygplats som sex kommuner gick samman och köpte den från PEAB sommaren 2020. I Båstad valde kommunen att sälja halva sin andel till Båstad Turism & Näringsliv (BTN) som tog in pengar från privata företag, samt några privatpersoner, för att finansiera insatsen. På så sätt behövde inte Båstads kommun lägga alla pengar själva. Ett smart drag tyckte kommunen då.
Efter flygplatsen köptes av kommunerna så fortsatte pandemin och resandet har sedan dess förändrats drastiskt. Både SAS och BRA som trafikerade flygplatsen har haft svårigheter och framöver blir det bara en aktör som flyger, och då till Arlanda.
Med kriget i Ukraina blev Sveriges säkerhet i fokus med inträde i Nato och det gjordes översyn på vilka flygplatser som Sverige ser som viktiga rent strategiskt. En statlig utredning föreslog att Ängelholms flygplats kan bli en tilltänkt flygplats för statlig drift under Swedavia.
För att enklare kunna sälja flygplatsen till Swedavia så föreslogs att Båstad skulle köpa tillbaka andelen från BTN så det bara fanns kommuner kvar som ägare. Detta behandlades av politiken och beslutades om i maj 2024. Nu har alla andra delägande kommuner också godkänt affären och Båstads kommun har köpt andelen från BTN.
Nu återbetalar BTN pengar till de som tidigare lånade in för att säkra affären. Men det är bara hälften de får tillbaka.
– Vi är glada att vi tidigare hittade en lösning där vi kunde hjälpa till med att rädda flygplatsen. Vi fullföljde ett uppdrag och nu är det nya saker på gång för flygplatsens framtid. Nu betalar vi tillbaka den del av kapitalet som inte är konsumerade av flygplatsen, säger Fredrik Liedholm, styrelseordförande för Båstad Turism & Näringsliv.