Av Peter Jakobsson
Sedan 2021 har Region Skåne erbjudit hemlevererade egenprovtagningskit för HPV (humant papillomvirus) till kvinnor mellan 23 och 70 år. Resultatet har varit en framgång och på tre år har antalet provtagningar ökat med över 30 procent. I dag testar sig 42 procent av skånska kvinnor för HPV varje år, vilket gör Skåne till en av de ledande regionerna i Sverige när det gäller HPV-provtagning.
Jessica Birgander, enhetschef på medicinsk service i Region Skåne, framhåller att metoden är avgörande för att minska risken för livmoderhalscancer och stärka folkhälsan:
– Egenprovtagningen är ett viktigt steg för att förbättra kvinnors hälsa och göra screening mer tillgänglig.
Egenprovtagningen introducerades 2019 för att nå kvinnor som avstod från det traditionella screeningprogrammet, men metoden fick ett bredare genomslag under pandemin när vårdmottagningar tillfälligt stängdes. Sedan 2021 används hemtesten som standard i Region Skåne.
En av de stora fördelarna med egenprovtagning är friheten att genomföra testet hemma. Det ger kvinnor större kontroll och möjlighet att utföra provet på sina egna villkor. Den ökade flexibiliteten tros varit en av de främsta anledningarna till att fler nu deltar i screeningen.
– Framför allt är det friheten och enkelheten som lockar. Många uppskattar att de slipper boka tid och kan genomföra testet i sin egen takt, säger Jessica Birgander.