Klik venligst
BJÄRE 2021-12-02 KL. 15:47

Elbilar övergavs på E6

Av Peter Jakobsson

Snöovädret som drog in över hela västsverige på onsdagen har haft stor påverkan på trafiken. Mängder av människor fastnade i kö, speciellt på E6 där lastbilar fastnat och blockerar.

Elbilar övergavs på E6

Trafikverkets vägtrafikledare Mikael Salo dirigerade onsdagsnattens arbete i snöovädret i västra Sverige.
– Många har varit otroligt hjälpsamma mot varandra vilket underlättat vårt arbete mycket, säger Mikael Salo till Sveriges Radio.

Ett stort problem har även varit elbilar som övergivits på E6 av sina förare. Batteriet tar slut när det står så lång tid med värme i bilen.
– Vi har fått bärga en hel del elbilar som stått på E6 under natten, säger Mikael Salo och menar att det är en av bristerna med de nya bilarna.

Även när en elbil står stilla drar den el.
– Folk vill ju ha värme i bilarna när de står fast i köer och till slut tar batteriet slut och då har de övergett sina bilar, säger Mikael.

När man kör elbil i kyla får man räkna bort cirka 1/3 av den sommar-räckvidd man är van vid när man vill ha en varm bil också. Uppvärmningen drar 5–6 kW när det är kallt.

Den finska tidningen Tekniikan Maailmas har i konsumenternas intresse några elbilars räckvidd under vintertid. Räckviddstester genomfördes på en egenpreparerad testslinga under förhållanden som är jämförbara med vad många svenskar kan få uppleva under vintern med en yttertemperatur på minus nio grader.

Så här blev räckvidden i vintertestet jämfört med officiell räckvidd
Kia E-soul: – 27 procent
Audi E-tron 55 quattro: – 31 procent
Tesla Model 3 Long Range Dual Motor: – 38 procent
Mercedes EQC 400 4Matic: – 42 procent