Klik venligst
BJÄRE 2022-01-12 KL. 07:00

Eleverna kom tillbaka efter jullovet

Av Peter Jakobsson

Redan innan första skoldagen visste skolorna om att det var ett ansträngt läge med sjukfrånvaro bland lärare. Om det skulle vara många elever sjuka var högst oklart.

Eleverna kom tillbaka efter jullovet

Coronapandemin ställer till det för skolorna. Om alla tar sitt ansvar och följer rekommendationer kring hemkarantän vid provtagning och även om familjemedlemmar är sjuka så är det många som drabbas nu när rekordmånga är smittade.

På Östra Karups skola tog de sig genom första skoldagen.
– Eleverna var på plats. Där var det ingen onormal frånvaro. Bland personalen har vi dock hög frånvaro, men det var lösbart. Att få all undervisning att fungera är en utmaning. Det är en tunn tråd vi vandrar på, säger Susanne Kaczmarek som är rektor på Östra Karups skola.

Från många skolor har det rapporterats lite problematisk frånvaro bland lärare.
– Det ser säkert lika ut nästan över allt. Men vi hjälps åt inom skolan så vi löser situationen.


Susanne Kaczmarek är rektor på Östra Karups skola.


Hur det kommer se ut framöver är ovisst.
– Både elever och lärare har ju alltid kunnat bli sjuka men nu är det ju mer på grund av pandemin. Tyvärr blir det ju även fler som är borta länge om de följer karantänrekommendationer. Från gamla vanliga sjukdomar kanske man bara var borta en eller två dagar, nu sitter folk hemma en vecka ibland, förklarar Susanne.

Dagarna innan eleverna skulle komma till skolorna stämde skolchef Inga-Britt Henriksson av läget med rektorerna i kommunen.
– Det är en ansträngd situation personellt inom skolan. Några medarbetare är sjuka och konstaterat smittade, sen har vi även de som är i karantän på grund av deras familjesituation och några är utan symptom men som har testats positiva. Det är en högre andel sjuka än normalt. Men på dagens avstämning bedömde vi dock att skolorna kan köra i gång på tisdagen som planerat, berättade då Inga-Britt Henriksson.

På Östra Karups skola tar de en dag i taget och försöker hålla ihop så utbildning kan fullföljas.
– Alla tar sitt ansvar och följer de riktlinjer som finns och då ska man ju vara borta vid minsta symptom. Det är den verkligheten som råder nu för tiden, konstaterar Susanne Kaczmarek.

Text & foto: Peter Jakobsson