Klik venligst
BJÄRE 2023-05-02 KL. 15:00

Elevernas modevisning drog stor publik

Av Carina Nilsson

Det var fullt hus i Apelrydsskolans lada förra veckan när eleverna ordnade en modevisning.

Temat var ”I sagornas värld” och förutom elever och föräldrar fanns även en stor grupp pensionärer – speciellt inbjudna av skolans elever.

Elevernas modevisning drog stor publik
Valeryia Ferm, EMD22 visar en klänning på temat Älvskogen. Foto: Mia Ragneby

Modevisningen har blivit en tradition på Apelrydsskolan och i år var det 25:e gången den ordnades.

– Det engagerar nästan alla elever på skolan. Vi som läser etisk modedesign har sytt kläder, de som läser foto jobbar med fotorgraferingen och restaurangeleverna bidrar med snittar, säger Matilda Cedergren som läser etisk modedesign och även är marknadsansvarig för modevisningen.

Årets tema var ”I sagornas värld” som sedan delades upp i olika delteman såsom Älvskog, Underlandet och Onsdskans hem.

– Sista ingången har teamt Slottet och den är det bara elever från årskurs tre som jobbat med. Men det har varit ett kul tema där man verkligen har kunnat låta fantasin flöda, säger Matilda Cedergren.


Matilda Cedergren, EMD20 visar en kollektion på cat-walken. Foto: Mia Ragneby


Modevisningen genomfördes vid sammanlagt sex tillfällen och även allmänheten hade möjlighet att komma och titta.
– Det är ganska stressigt bakom scenen men vi lär oss väldigt mycket av att göra det här, säger Matilda Cedergren.

I år var också SPF Bjäre särskilt inbjudna.

– Det var jag som kom på idén när vi funderade på hur vi skulle få in mer publik på eftermiddagen. Vi kontaktade SPF som tyckte det lät kul och sammanlagt anmälde sig nästan 50 personer. Vi tycker det är kul att de vill komma och se hur vi har det i skolan och så blir det som ett event också. Många äldre vill ju hitta på saker, säger Matilda Cedergren.


SPF var inbjudna till en visning. Eva Rosén Bokvist, Britt-Marie Brun, Birgitta Bodmar bjöds på snittar och dricka av eleverna på restaurangprogrammet. Foto: Viktorija Kiekšyte


Tre av pensionärerna var Karin Sörensson, Marianne Eriksson och Christin Nilsson. Både Karin och Marianne har själva gått på Apelrydsskolan och Christin har gått på Plönninge i Halland. På den tiden var båda skolorna lanthushållsskolor där trion fick lära sig allt de behövde för att sköta ett hushåll.

– Vi passade hönsen och lärde oss laga mat. Här fanns en äppelodling där frukten skulle tas om hand, vi lärde oss mycket nyttigt, säger Karin.

– På den tiden var alla tvungna att bo på internatet, och klockan 22 skulle det vara släckt. Men det var inte lätt på söndagar när det var dans i Grevieparken och det inte slutade förrän klockan 23. En gång blev vi påkomna av rektor, men vi slapp bli relegerade, berättar Marianne.

Alla tre tycker det är jätteroligt att skolan öppnar upp för föreningar.

– Vi har varit på skolan tidigare och ätit, som restaurangeleverna hade ordnat. Det är jättekul att få komma hit och se hur de har det, säger Christin Nilsson.