Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-08-17 KL. 14:37

EM-brons till young rider-laget i dressyr

EM-brons till young rider-laget i dressyr

Nyligen avgjordes lagtävlingarna för juniorer och young rider på EM i dressyr i Italien. Och det svenska ungdomslaget knep bronsmedaljen efter en minst sagt spännande kamp. En av tjejerna i laget är Linnéa Williamsson från Båstad.

I det svenska young rider-laget red Linnéa Williamsson på Tabasco, Evelina Söderström på Weihenstephaner, Cecilia Bergåkra Berglund på Primavera och Elin Mattsson på Beckham. De var totalt fjorton svenska ryttare med hästar som reste tillsammans med sina team ner i den europeiska värmen till San Giovanni in Marigano.
– Resan ner gick bra med tanke på hur långt det var samt att vi körde under nätterna, berättar Linnéa.

Som sextonåring red Linnéa ponny-EM på Irland. Nu är hon 20 år och har funnit en häst som hon verkar kunna gå långt med. Hästen Tabasco fanns tidigare hos OS-ryttarinnan Minna Telde och mötet med honom var helt oplanerat.
– Jag började rida som åttaåring och intresset håller i trots att jag nästan la av innan jag och Tabasco fann varann för åtta månader sedan. Vi råkade träffas när han stod modell för Rider Sport.
Linnea och Tabasco har haft ganska få starter under våren men tog ändå tog SM brons i juni.
– Efter det öppnades nya dörrar och vi fick åka till Polen för EM kval. Och så blev det Italien efter det.
Linnéa berättade innan tävlingarna i Italien att det kändes som att det fanns chans på medalj och fantastiskt nog så lyckades de. Till sist blev det en nordisk kamp om bronset.

– Det blev ett sensationellt lagbrons! Jag red först i laget och gjorde en stabil runda utan missar. Det var inte min bästa någonsin men jag var nöjd med resultatet också med tanke på det extrema vädret med drygt 40 grader varje dag. Det var spännande in i det sista och tillslut stod det mellan oss och Danmark. Alla svenska ryttare hade redan ridit men det var alltså den sista danska ryttaren som skulle avgöra om det blev medalj eller inte. Den sista dansken var rutinerad och hade tidigare gjort väldigt bra resultat med sin fina häst men tyvärr hade de spänt bågen lite för mycket till lagklassen och hästen var väldigt spänd, detta gjorde i sin tur att vi fick bronset!

Efter lite sommarvila känner sig Linnéa peppad att fortsätta tävla med Tabasco.
– Individuellt satsade vi också ordentligt men tyvärr blev det lite stolpe ut eftersom Tabasco la tungan över bettet i galoppen. De domare som inte såg tungan hade oss dock på 71 och 70. Han är en fantastisk häst och nu är det bara hem och träna så vi kan leverera nästa år!

TEXT: ANNA MATRE
FOTO: PRIVAT