Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-03-27 KL. 08:47

En käftsmäll för de stora hotellen på Bjäre

En käftsmäll för de stora hotellen på Bjäre

Coronaviruset?har lamslagit turismen och?slår hårt mot hotell och restauranger. Båstad och Bjäre?som?destinationsort kommer inte undan. För de stora hotellen kom det som en käftsmäll när avbokningarna rullade in.

– Det är ju en jävligt jobbig sits det här, vi har ju ingen aning om hur det blir och det genomsyrar allt, berättar Lasse Henningsson, CEO för GRAM Hotels.

GRAM Hotels driver Skansen, Torekov Hotell och Riviera Strand. Hotellgruppen har utanför sommarsäsongen en betydande inkomst från större konferenser. Även danskarna har fått upp ögonen för hotellen och Bjäre.
– Det är rätt ner i källaren. Alla bokar av. När Danmark stängde gränsen försvann alla danskar. De som var hos oss packade och åkte. När bara danskarna står för 35 procent av omsättningen så blev det märkbart direkt, förklarar Lasse.

I stort sätt alla konferenser i mars och april är avbokade.
– Det är väl några små konferenser kvar, allt annat borta. Det som är oroväckande är att det snart kommer börja bokas av för maj och juni om detta pågår.

En av konsekvensen är att de nu stängt Riviera Strand måndag till torsdag i ett första skede. I Torekov håller de öppet på helgerna fram till över påsken och sen får de ser hur det blir. Skulle det bli det värre kommer de kanske stänga de hotellen helt och hållet och hänvisa bokningar till Skansen.Lasse Henningsson ser allvarligt på situationen men hoppas det ska reda ut sig med tiden.

Alla tre hotellen är påverkade och personalen blir snabbt lidande.
– Det gör ont i kroppen att behöva permittera men vi måste och har utnyttjat det maximalt. Sen håller vi på att titta på varsel, det för nu diskussioner med facken. Vi måste se till att verksamheten inte brakar ihop fullständigt. Sen vill vi att alla ska kunna komma tillbaka till sina arbeten när detta är över. Vi har otroligt bra personal som vi vill värna om.

Till alla GRAMs olika restauranger är det fortfarande gäster i olika utsträckning och uteserveringarna är uppmöblerade.
– Vi anpassar oss och särar på borden och försöker få gästerna att sprita sina händer. Vi gör vad vi kan för att alla ska må så bra som möjligt och kunna vara så kloka som möjligt. Förhoppningsvis tar folk sitt ansvar och inte kommer ut om de är sjuka.

Vad som oroar Lasse är om det skulle bli någon typ av lockdown så att folk inte får gå ut överhuvudtaget.
– Det vore katastrof för samhället med det är bara frågetecken om allt. Men jag hoppas alla tar sitt ansvar och att det finns en ände på detta.

I dessa situationer gäller det att komma på lösningar och nya erbjudanden. På Skansen ger de bort övernattningen om gästerna spenderar 1000 kronor var i koncernens restauranger och butiker.
– Det har lockat en del närturister redan. Sen tar vi nu fram golfpaket för våren och sommaren. På golfbanan kan man hålla avstånd till varandra. Kanske får allt detta i konsekvens att svenskarna kommer turista mer i Sverige framöver.Skansen vill locka närturister med generösa erbjudanden och golfpaket.

Även om Lasse inte utstrålar någon panik så är han glad över de stödpaket som presenterats.
– Det gäller att vi klarar likviditeten. Vi får se om det kommer ytterligare stödpaket men om detta tar slut fram mot sommaren så klarar vi oss i alla fall. Men det är ett allvarligt läge, det bara rinner ut pengar ur kassan.

Hur har personalen tagit era beslut?
– De känner såklart oro men det finns också en förståelse för vad vi måste göra. När vinden vänder vill vi ha tillbaka all vår personal och fortsätta köra på.

Under tiden fortgår bygget av Skansens nya SPA-avdelningen på taket av sjöläktaren. Inne är ombyggnaden av SPAet klart men just nu är det inte mycket besökare.
– Att detta kommer när vi precis har investerat massor i nya SPA både på Skansen och i Torekov är ju oturligt men det hela kommer bli jävligt bra. Vi kanske tar tillfället i akt att renovera lite rum nu när det inte är så mycket bokat. När allt vänder ska vi stå här med en fantastisk anläggning.

– Vi är inte människor som deppar ihop, vi hjälps åt och hittar lösningar. Oavsett så ska vi se till att det är fint på våra hotell och till påsken ska det pyntas rejält, avslutar Lasse.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON