Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-09-04 KL. 13:55

Ett möte i konstgalleriet

Ett möte i konstgalleriet

Höstsäsongens andra utställning i biblioteksgalleriet pryds av konstnärerna Kätie Nilsson och Carina Fogde. Kätie visar upp grafiktryck och Carina oljemålningar och bronsskulpturer.

De båda kvinnorna är erfarna konstnärer med långa CVn. Listorna på utställningar som de medverkat på visar på både svensk och internationell närvaro.

De har en lång historia av att ställa ut tillsammans på utställningar. I mer än trettio år har konstnärerna känt varandra.
– Vi vill göra utställningen som en helhet och inte att det är två olika konstnärer som ställer ut. Våra verk kompletterar varandra på ett bra sätt, säger Kätie.
Det är första gången de visar sin konst i Båstad och ser fram mot detta.
– Det verkar vara ett stort konstintresse här vilket väldigt kul. En mycket aktiv konstförening som gör ett bra jobb, säger Carina.

Utställningen i galleriet i Båstads bibliotek kallar de för ”Möte”, ett möte mellan deras uttryck och sedan går de åt olika håll igen.
– Det är tacksamt att det finns eldsjälar som orkar driva gallerier, säger Carina.
– Jag ställer nästan bara ut på konsthallar eller museum nu för tiden, säger Kätie.

Carina har de senare åren kompletterat måleriet genom att börja jobba med brons.
– Jag har utbildat mig inom metall på senare år och det är ett fascinerande material. Tidigare har jag jobbat en del i sten men metall är något helt annat.

De bronskonstverken som visas upp i Båstad föreställer små hus. Några med ben.
– Jag älskar de husen som går omkring på ben. Det blir som en historia, husen rör sig och pratar med varandra när de har ben, förklarar Carina.

De konstaterar att nätet tagit över mycket som visningsyta för konst. Fotokonst har varit populärt nu ett tag och det passar bra att visa på webben.
– Jag tror att måleri är på väg tillbaka nu. Först det klassiska och sen det abstrakta, säger Carina.

Utställningen pågår till och med 18 september.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON