Klik venligst
BJÄRE 2023-05-17 KL. 06:00

EU-projektet Keep IT Simple rullar på

Av Peter Jakobsson

Det var i januari som Lena Ljungström, pedagog vid Lyckans förskola i Båstad, lyckades få 60 000 euro beviljade i EU-stöd till ett projekt om digitalisering inom förskolan. Projektet är i internationell samverkan med en grupp från Belgien och en från Portugal. Nu har Lena och Catharina Jensen varit på de första resorna där de möts hela gruppen.

EU-projektet Keep IT Simple rullar på
Lena Ljungström och Catharina Jensen är med i projektet från Lyckans förskola i Båstad. Foto: Peter Jakobsson

Projektet som heter ”Keep IT simple” handlar grovt om att arbeta fram digitaliseringsstrategier för barn i åldern 3 till 12 år. Tillsammans med personerna i Belgien och Portugal ska Lena jobba med projektet under två års tid.
– Det är en ynnest att få vara med i ett sånt här projekt. Man blir otroligt berikad på så många sätt av att jobba med andra människor och andra kulturer. Då får man också stanna upp och tänka till över hur vi gör här i Sverige. Vad är det som är bra som vi har och vad har de som är bra, säger Lena Ljungström.

Nu har de varit på första resorna inom ramen för projektet. Först var de i Belgien i mars och nu i början av maj var de i Portugal.
– I Belgien var vi var runt på några skolor och där är det lite annorlunda för barnen börjar när de är 2,5 år gamla och har skoltid mellan klockan 9 till 14 och då är det koncentrerat till undervisning. Så är det upp till 12-årsåldern. Även om det inte är så långt geografiskt mellan oss så är det helt andra utbildningssystem, säger Lena.


Här är Lena och Catharina med projektgruppen under mötet i Portugal. Foto: Privat


Varje vecka har projektgruppen avstämning via Zoom och när Bjäre NU besöker Lena på jobbet på förskolan sitter hon och ska avsluta veckans digitala avstämning. De andra mötesdeltagarna vinkar och hälsar på engelska när Lena vänder skärmen mot undertecknad och berättar att media är på plats för att skriva om projektet.


Lena Ljungström har digitalt möte varje vecka med projektgruppen från Belgien och Portugal. Foto: Peter Jakobsson


Även om inte Lena jobbar heltid med projektet så upptar det mycket av hennes tankeverksamhet.
– Jag har det i tankarna hela tiden. Det är så roligt att jobba med digitaliseringen och det är en fantastisk förmån, och mycket berikande, att få jobba tillsammans med personer från andra länder, säger Lena och fortsätter.
– Vi är olika och bedriver undervisning på olika sätt men det ger också en möjlighet att öppna ögonen för att saker kan vara på olika sätt. Vi är en fantastisk grupp av människor som är med i projektet.

I höst står Lena och Catharina som värd när de internationella projektmedlemmarna kommer för att se hur vi har det här.
– Vi ska då självklart, förutom att ha projektmöten, visa vår förskola och några andra skolor för att visa hur vi jobbar här. Sen ska vi också bland annat till DLC (Digitalt lärcentrum) vid Halmstad högskola och vi ska ha möten med vår skolchef, berättar Lena.

Flera gånger under vårt möte tar Lena upp olika exempel på digitala hjälpmedel som de utvärderar för att se hur de kan användas i utbildningen till barn i olika åldrar. Det är Blue bots och Bee bots och andra saker.
– Det är en lång resa vi ska göra i projektet och det är bara påbörjat. Det är jätteroligt, avslutar Lena.