Klik venligst
BJÄRE 2024-03-18 KL. 09:00

Euforisk Adéle landade sin absoluta drömroll

Av Rickard Gustafsson

Den 12 september har världsmusikalen ”Dreamgirls”, i regi av Edward af Sillén, premiär på Chinateatern i Stockholm. Musikalstjärnan Laila Adéle spelar en av huvudrollerna och är helt euforisk över att nyheten äntligen släppts.
– Som jag klättrat på väggarna. Man har ju velat dela med sig av glädjen och lyckan att jag ska få göra min absoluta drömroll, bubblar hon till LT.

Euforisk Adéle landade sin absoluta drömroll
Laila Adéle är superglad över att få möjligheten att spela "Effie" i musikalen Dreamgirls på Chinateatern i Stockholm. Foto: Mats Bäcker

1981 gick ”Dreamgirls” upp för första gången i New York och blev genast en supersuccé. Musikalen, fylld av ikoniska motown-hits, har i åratal spelat för fulla hus både på Broadway och West End i London.

Nästa anhalt för blir nu Sverige och Stockholm.

Det är regissören Edward af Sillén som fått möjligheten att sätta upp musikalen på Chinateatern, vilket blir första gången utanför USA och England.

– Det här är en av mina absoluta favoritmusikaler. Tempot är högt, den tidlösa musiken är otrolig, och i centrum finns ett mänskligt drama där allting står på spel. Vad kostar framgång och att få sina drömmar att gå i uppfyllelse? Vi ska få Chinateaterns tak att lyfta, säger Edward af Sillén.

När LT ringer upp Laila Adéle är hon lika exalterad.

– Att nyheten äntligen är ute är en sån glädje och sån lättnad. Det har varit så mycket hysch-hysch sedan jag fick rollen för fem månader sedan och jag har bara velat skrika ut det! Det här är sannerligen ett drömprojekt, säger Laila Adéle euforiskt.

Regissören Edward af Sillén tar sig an ett drömprojekt och får jobba med Laila Adéle, Janice Kavander och Mary N'Diaye. Foto: Mats Bäcker

Tillsammans med Janice Kavander och Mary N’Diaye spelar hon en av huvudrollerna i en historia som skildrar en ung kvinnlig sånggrupp på 1960-talet som kämpar för att uppnå framgång, berömmelse och acceptans i en tid präglad av fördomar och diskriminering.

Kopplingen till supergruppen The Supremes är inte svår att göra.

– Många delar är inspirerad av The Supremes, men det är också hämtat från andra kvinnliga trios och grupper under samma tidsera, berättar Laila.

I musikalen spelar hon ”Effie” som varit en drömroll för Laila ända sedan hon såg filmen för 16 år sedan. I den filmatiserade versionen syns bland annat Beyoncé, Eddie Murphy, Jamie Foxx och ”Effie” spelas av Jennifer Hudson.

För den insatsen belönades Hudson med en Oscarsstatyett för bästa kvinnliga biroll.

Lite press på dig med andra ord, att leverera på Oscarsnivå?

– Haha, ja pressen är enorm, gigantisk! Jag älskar allt med Dreamgirls. När jag såg ”Effie” i filmen så flyttade karaktären in i mitt system, jag blev helt kär. Efter det har jag känt att jag måste få chansen att gestalta henne någon gång under min karriär, säger Laila.

Huvudrollerna "Effie", "Deena" och "Lorrell" spelas av Laila Adéle, Janice Kavander och Mary N’Diaye. Foto: Mats Bäcker

Återigen kommer hon att få jobba med Edward af Sillén, vilket blir ett kärt återseende efter samarbetet med Thomas Ledins show ”Skarpt läge”, 2017-2018.

– Denne magiske man! Han är helt fantastisk och det kommer bli speciellt för Dreamgirls är även hans drömmusikal. Musiken är helt underbar och det här kommer att bli ruskigt bra!

I maj startar workshops och i slutet av juli börjar repetitionerna på allvar i Stockholm. Efter premiären den 12 september spelar gänget fyra-fem dagar i veckan hela vägen fram till jul.

– Jag är övertygad om att det kommer att bli en fantastisk upplevelse både för publiken och för oss, säger Laila som sedan några månader tillbaka inte längre är hallänning.

Efter att ha bott i Skottorp i 23 år gick flyttlasset förra året till Svedala utanför Malmö.

– Äldsta dottern har flyttat till Stockholm och min yngsta dotter skulle börja på gymnasiet i Malmö och då var det läge. Det blev många härliga år i Laholm och Halland, men jag saknar närheten till havet och jag har lyckligtvis mina närmsta vänner där uppe så jag har alla goda anledningar att hälsa på, säger Laila.

Gänget som ska se till att musikalen Dreamgirls blir en supersuccé även i Sverige. Foto: Mats Bäcker