Klik venligst
BJÄRE 2022-01-13 KL. 12:30

Extremt många smittade ger stort tryck på vården i Skåne

Av Peter Jakobsson

Det var idel rekordsiffror när Region Skåne hade första presskonferensen i år om coronapandemin. Rekordmånga smittade sätter nu stor press på sjukvården både på sjukhusen och vårdcentraler runt om i Skåne.

Extremt många smittade ger stort tryck på vården i Skåne

Under årets första vecka testade sig 59 000 skåningar och över 17 000 var positiva med covid-19. Det är många fler än tidigare rekordveckor där det varit runt 14 000 positiva. Smittskyddsläkare Eva Melander konstaterade att omikronvarianten nu definitivt har tagit över i Skåne. Omikron verkar betydligt smittsammare än tidigare varianter och fler blir sjuka. Tidigare under pandemin var det 2–3 procent av de testade som var positiva, nu är det runt 40 procent.
– Högst andel är det bland 20-29-åringarna där varannan testad var positiv. Vi har ett massivt smittryck i Skåne idag, liksom i resten av landet, förklarade Eva Melander.

Trycket på vården är nu mycket stort. Alla måste nu hjälpa till, för att få ned smittspridningen i samhället och vaccinera sig när man får erbjudande.
– Skåne befinner sig just nu i en extrem situation vad gäller smittspridning av covid-19. Nu har vi några tuffa framför oss, alla måste bita i och vi behöver ta oss igenom det här tillsammans. Vi gör allt vi kan inom Region Skåne och vi uppmanar alla invånare att göra det var och en kan för att minska smittspridningen, förklarade Alf Jönsson, regiondirektör.

Vårdcentraler, sjukhus, akutmottagningar och även telefontjänsten 1177 är alla nu under stor press.
– Man sliter hårt därute just nu, för att få hela systemet att fungera. Vi har inte bara coronapatienter utan även andra som behöver hälso- och sjukvård, så den totala belastningen är väldigt hög. Många medarbetare är sjuka, vabbar eller är i karantän, vilket gör det betydligt mer kritiskt att bemanna sjukvården, menade Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.