Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-3-20 KL. 10:13

Få objekt på het fastighetsmarknad

Få objekt på het fastighetsmarknad

Sällan har det varit så få fastigheter till salu på Bjäre. Intresset för fritidshus och boende utanför städerna har ökat markant i pandemitider. Förr väntade säljare på att köpare skulle komma, nu väntar köpare på nya objekt.

Befolkningen i Båstads kommun ökade med nästan 300 personer förra året. Det är inflyttningen som står för den ökningen då det är fler som dör än föds i kommunen. På många håll är det pågående och planerade nyproduktioner av fastigheter vilket behövs för att täcka upp efterfrågan.

En mäklare som märkt av den ökade efterfrågan är Jakobsson Bjäremäklaren.
– Marknaden är väldigt het just nu och lever kvar sedan 2020 som var ett väldigt bra år. I vanliga fall brukar vinterperioden vara ganska lugn på fastighetsmarknaden här på Bjäre men nu har det bara fortsatt i samma takt, säger Peter Persson, fastighetsmäklare på Jakobssons Bjäremäklaren.

Stor efterfrågan leder till snabbare affärer.
– Utbudet är väldigt litet just nu och det är en följd av att mycket såldes av under 2020 och att många av de objekt vi får in säljs väldigt fort så vi hinner inte bygga upp något lager av objekt.

I vanliga fall brukar det finnas 250 till 300 fastigheter till salu på Bjäre men nu är det runt 60 – 70 och det beror inte på att de flesta håller på sina fastigheter till senare i vår.
– Vi har några objekt som vi planerar att lägga ut lite senare i vår men vi försöker uppmana säljare att dra igång redan nu för marknaden är nu bra hela tiden. Känns inte som det är någon vits med att vänta för att tro att man ska få bättre betalt.

Vilka är då kunderna i denna snabbare fastighetsmarknad?
– Köparna är mestadels svenskar då utlänningar inte kunnat resa och titta. Vi har dock sålt till svenskar bosatta utomlands som inte kommit och tittat utan köpt efter en skype-visning.
– Sen tror jag att det är en del folk som tidigare tvekat mellan om de ska köpa fritidshus i Sverige eller utomlands som i pandemin har bestämt sig för att vara kvar i landet och då slagit till. De har konstaterat osäkerheten kring att vistas utomlands.
– En annan köpare är de som haft generationsboenden i fritidshusen och nu sett att det inte fungerat och därför köpt eget, förklarar Peter.

Även mäklaren Bjurfors instämmer i att Bjäres fastighetsmarknad har ändrats.
– Det är nu ett underskott av bostäder till salu. Det ringer folk varje dag och frågar om vi har något på gång eller några som säljs underhand. En del går ju innan det kommer ut på marknaden och det har ökat på senare tid, förklarar Anna Kylesten Johansson som är fastighetsmäklare på Bjurfors i Båstad.Anna Kylesten Johansson är fastighetsmäklare på Bjurfors.

Ökad efterfrågan brukar leda till högre priser.
– Utan att hå några exakta siffror så kan jag säga att priserna absolut har gått upp på senare tid. Vardagsvillorna för rimliga pengar börjar bli få.

Ett område som har haft stor prisutveckling på senare tid är Förslöv.
– Det är ett bra område och de har skola, station, affärer och annat. Det är både folk utanför och hemvändare som drar sig till Förslöv.

Väntar ni med att lägga ut objekt till senare i vår?
– Vi gör inte det men ibland är det säljarna som vill vänta tills trädgården är lite grönare innan de lägger ut sina hus. Då ska man ju veta att man då kanske är framme i maj och då har stor del av säsongen för sommarens fritidshusköp redan gått. Vi förespråkar att man lägger ut så snart man kan.

Även Bjurfors har sålt fastigheter under pandemin där köparna inte varit på plats för att titta på objektet.
– Vi gör då en visning genom Facetime där vi går runt och visar alla skrymslen och vrår. Det fungerar faktiskt väldigt bra.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON