Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-05-03 KL. 17:02

Färgsprakande porslin från Gotland på utställning i Båstad

Färgsprakande porslin från Gotland på utställning i Båstad

Nästa konstnär att ställa ut på galleriet i biblioteket är Per Hammarström som jobbar uteslutande i porslin. För ett år sedan flyttade han med studion och frun till Gotland efter 33 år i Strängnäs. Det är med stor passion objekten skapats.

– Jag jobbar med organiska former och ofta starka färger på glasyrerna. Porslin är oerhört vackert och avancerat, berättar Per.

Per började med porslin på Gustavsbergs studio, den kreativa delen av fabriken där idéer växer fram. Där arbetade han tillsammans med bland annat Berndt Friberg, Stig Lindberg, Margareta Hennix och Lisa Larsson.
– Vi jobbade bara med stengods och det var unika serier som togs fram.

Efter en tid öppnade Per 1984 en egen studio och fortsatte med porslinskonsten på egen hand. Det är med stor entusiasm som Per berättar om vad som gjort att han fastnade för Porslin.
– Hela processen är fantastisk, från händernas arbete med det fantastiska materialet, det formbara och till sist glasyrernas alla möjligheter till att stärka formerna med färger. Jag är lika fascinerad nu som för 40 år sedan. Kanske till och med mer nu, säger Per och skattar lite.
Det som Per skapar med porslin är inte främst till för att användas utan är gjorda utifrån att det ska vara fint.
– Jag gör objekt som ska vara vackra. Sen får man använda dem precis som man vill.

Pers konst har ställt ut på många gallerier och utställningar, mest i Sverige men även utomlands. För 20 år sedan visades Pers porslin upp på ett galleri i Båstad.
– Jag kommer inte ihåg vad galleriet hette men det var på genomfartsgatan minns jag.
På denna utställning på galleriet i Båstad bibliotek visar Per upp ett urval av alster från sitt första år som verksam på Gotland. Det är en färgsprakande samling av olika former.
– Det är som koraller, olika former som samsas tillsammans, förklarar Per.


Utställningen pågår från 4 maj till 4 juni. Vernissage lördag 4 maj klockan 11-13.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON