Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-03-14 KL. 11:29

Färgstark konst på bibliotekets galleri

Färgstark konst på bibliotekets galleri

Två färgstarka konstnärer med rötterna i Sydamerika visar nu upp sin konst på Båstad konstgalleri i Båstads bibliotek. Det är Carlos R Pebaqué med sin Glaskonst och Mara Contardos tavlor.

Carlos kom till Sverige 1976 efter att flytt från hemskheterna i hemlandet Uruguay. Han hamnade i Växjö och började arbeta som tolk. Efter ett tag i närheten av Glasriket lockades han tillbaka till glaset som han hade jobbat med i Uruguay. Som egen glaskonstnär har han sedan skapat fantastiska pjäser och även utarbetat en helt egen teknik som kallas ”Cara-teknik”. Den tekniken går ut på att han målar med glasstavar på glaset under själva blåsningsprocessen vilket ger fantastiska färginslag i vaserna och andra lustfyllda skulpturer och figurer.Vas gjord med Cara-teknik.

Innan Carlos utvecklade sin teknik jobbade han bland annat med en teknik som heter Gral. Då lägger man på en färg, låter glaset kallna och sedan gravera bort färg så det blir en bild. Sedan värmer man och lägger på mer glas och fortsätter forma sina verk.
– Det tar lång tid att skapa med gral-tekniken. Det kan ta en hel vecka att slutföra ett objekt. Sen finns det alltid en risk att det spricker när glaset skall kallna och värmas om vart annat. Då kan en veckas arbete gå förlorat, förklarar Carlos.

Carlos konstglas har visats på utställningar runt om i hela världen och sålts på i de finaste affärer och gallerier.

Den andra konstnären på galleriet är Mara Contardo som har målat mer eller mindre hela livet med olika intensitet. Hon gillar att experimentera med att måla på och med olika material. Silkespapper, akvarell, pigment och bladguld gör att konstverken får en egen speciellt stil.
– Det blir väldigt fascinerande effekter med alla materialen, säger Mara.

Tidigare målade hon mest abstrakta konstverk på akryl.
– Nu har jag på senare tid målat mycket kvinnor, jag kallar dem Damerna från renässanstiden. Det passar bra att visa nu i samband med internationella kvinnodagen, säger Mara.Maras tavlor vilar mot väggen innan hängningen.

Konstnärerna har träffats tidigare, redan på 1980-talet, och även visat sin konst gemensamt på utställningar.
– När vi ställde ut tillsammans första gången föll vi för varandras konst. Vi är båda färgstarka i vårt uttryck och gillar inslag av både silver och guld. Det kommer nog från våra sydamerikanska rötter, förklarar Mara.

Utställningen i Båstads Konstgalleri pågår till och med 3 april.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON