Klik venligst
BJÄRE 2023-05-11 KL. 17:20

Färre sålda laddbara bilar i Båstad

Av Peter Jakobsson

Färre sålda laddbara bilar i Båstad
Minskad andel av nya bilar i Båstad är laddningsbara visar ny statistik. Foto: Peter Jakobsson

Under första kvartalet 2023 minskade andelen laddbara bilar som registrerades i Båstad kommun. Av alla nya bilar som registrerades var 34 procent rena elbilar och 22 procent laddhybrider. Det betyder att totala andelen laddbara bilar var 56 procent vilket är en minskning från 69 procent kvartalet innan vilket även var den högsta andelen som varit under något kvartal.


Andel av nyregistrerade bilar i Båstad över tid uppdelat på laddningsbara och icke laddningsbara. Gröna linjen avser elbilar och laddhybrider. Den mörka linjen består av andelen bensin, diesel och elhybrider (ej laddbara med sladd). Källa: SCB


Minskningen kan primärt förklaras av att privatmarknaden dykt kraftigt till följd av konjunkturläget och den borttagna klimatbonusen.
– Privatbilsmarknaden är fortsatt iskall och vi kan se en halvering i antalet nya order under första kvartalet i jämförelse med förra året. Om inte regeringen tar fram nya styrmedel riktade mot privatkunder som vill köpa elbilar kommer elektrifieringen stanna upp och det blir ännu svårare att nå klimatmålen, förklarar Mattias Bergman vd för Mobility Sweden i ett pressmeddelande.