Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-09-16 KL. 09:26

Farthinder stulet för andra gången

Av Peter Jakobsson

Hemmeslövs vägförening fick en rapport om att det var en skada på ett farthinder. När de skulle titta till det var fartbulan och stolparna borta. Hela farthindret som var fastskruvat i vägen var stulet. För andra gången dessutom.

Farthinder stulet för andra gången
Den breda vägen inbjuder till höga hastigheter. Därför hade ett farthinder placerats ut. Nu är det stulet.

Farthinder delar folk i två läger; de som vill ha fler av dem och de som vill ha färre. I Hemmeslöv är det många som helt riktigt påpekat att det på vissa vägar körs för fort vilket är en säkerhetsrisk.

– Det är många som rapporterar om att de tycker att bilister kör för fort på just på de vägarna där de bor, förklarar Karl-Magnus Österlind från Eskilstorp och Hemmeslövs Vägförening.

Vägföreningen i Hemmeslöv är en av Sveriges största med runt 1200 medlemmar och de ansvarar för skötsel och trafiksäkerhet på 32 kilometer väg. Det mesta är små lokalgator men några är lite större och blir lite som genomfarter. Antalet boende i Hemmeslöv ökar snabbt med den omfattande nybebyggelse som sker. Detta bidrar till ökad trafik åt alla håll.
– Vi har sett en ökad trafikmängd både på sommaren och under resten av året, säger Karl-Magnus.

Styrelsen i vägföreningen jobbar utefter den verksamhetsplanen som medlemmarna godkänt på årsmötet. Där fastslogs att det är de större och mer trafikerade vägarna där trafiksäkerhetshöjande åtgärder skall göras. En av dessa är Norra Rundvägen som går mellan Karupsvägen och Mellanvägen. Vägen är bred och inbjuder till höga hastigheter.
– Den vägen är onödigt bred, men så är det. Vi monterade ett fast farthinder i form av en bred bula med sidostolpar på gatan för att stävja farten, förklarar Karl-Magnus.

Det har fungerat bra men när en av stolparna hade fått en skada skulle vägföreningen inspektera detta och upptäcker att hela farthindret är stulet.
– Det var helt borta. Detta är andra gången det händer just där. Man kan ju undra varför och vem som gör så, säger Karl-Magnus.

Nu har vägföreningen polisanmält händelsen.
– Vi har väl inga förhoppningar om att polisen ska lösa detta men när det är andra gången så ville vi anmäla, förklarar Roland Hansson som är ordförande i vägföreningen.


På Förbindelsevägen ett stenkast bort finns ett identiskt farthinder som inte blivit stulet.


Att skruva loss farthindret och lasta det är svårt att göra i smyg.
– Kanske någon har sett något och kan ge tips till oss eller polisen, säger Roland.

Ett stenkast bort på Förbindelsevägen har föreningen i sommar monterat två identiska farthinder som det stulna på Norra Rundvägen. Dessa har tjuven inte lagt vantarna på.

Text & foto: Peter Jakobsson