BJÄRE 2022-09-02 KL. 07:09

Fastighetsmarknaden i Båstad går mot strömmen

Av Peter Jakobsson

Enligt en stor enkät till fastighetsmäklare i hela Sverige sticker Båstad ut med att det inte är köparens marknad på samma sätt som i stora delar av övriga landet. Läge och köpare med stor plånbok gör att säljarna fortfarande är med i matchen.

Fastighetsmarknaden i Båstad går mot strömmen

I slutet av augusti genomförde Fastighetsbyrån en ny Mäklarpanel om bostadsmarknaden. Enkäten skickades till 1100 mäklare runt om i landet varav 520 svarade. Det sammantagna resultatet är att det nu på riksnivå är ett rekordövertag för köparna på marknaden. En markant vändning från augusti 2021 då marknaden bedömdes vara till största delen säljarnas.

Båstads kommun sticker dock ut från rikets resultat. Här ser mäklarna att det inte alls är köparens marknad på samma sätt som i övriga landet.
– Vi ser inte att köparna har övertag i Båstad utan det är mer en jämn marknad eller till viss del säljarnas. En del objekt går snabbt och på en del blir mer förhandlingar. En budgivning gick nyligen upp till ett rekordpris som vi blev överraskade av. Men så är det inte alltid, förklarar Niclas Fischer, Fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Ängelholm Båstad.


Niclas Fischer är Fastighetsmäklare och Franchisetagare på Fastighetsbyrån i Ängelholm/Båstad.


Prisutvecklingsstatistik på bostäder i Båstads kommun är svårt då det är för få objekt som säljs och de kan variera väldigt mycket i pris. Men Niclas Fischer tycker det är viktigt att understryka att marknaden i Båstad är fortsatt stark.
– Även om vi ser en viss avmattning så får säljarna generellt bra betalt för sina bostäder, just nu, även om det råder en viss osäkerhet kring framtiden.

Just osäkerhet kring framtiden är det som på många håll gör köpare osäkra.
– Diskussionen kring om inflation, energipriser, räntor och kriget gör att köparna funderar lite extra, säger Niclas.

På Bjäre syns dock en trend där det är fastigheter med bra läge som inte är lika känsliga för framtidsosäkerheten.
– I Båstad är det viktigt med läget och möjligheten att skapa drömboendet. Till detta finns ett klientel med stora plånböcker, säger Niclas.

Är det fritidshus eller permanentboende som lockar mest på Bjäre?
– Permanentbostäder är mer intressanta för köpare. I Båstad är det permanentbostadsstandard på många hus som sedan används som fritidshus.