Klik venligst
BJÄRE 2024-06-23 KL. 08:00

Feelgood-författarnas löfte: Man ska alltid känna hopp

Av Carina Nilsson

Jenny Fagerlund och Marie Sammeli är båda fyrabarnsmammor, häst- och hundtokiga samt författare i feel-goodgenren. De är också väldigt goda vänner och besökte nyligen västkusten för en gemensam boksläppsturné.
Jenny, som tillbringar sin mesta lediga tid i Båstad, har också förlagt handlingen i flera av sina böcker till Bjärehalvön.

Feelgood-författarnas löfte: Man ska alltid känna hopp
Både Marie Sammeli och Jenny Fagerlund älskar västkusten och havet, även om det blåser bra ibland. Foto: Carina Nilsson

Både Marie och Jenny har skrivit flera böcker i feel-goodgenren och är väl etablerade. Men båda beskriver också författaryrket som ensamt ibland.

– Man sitter hemma sin lilla vrå och skriver, det blir som en liten bubbla. Många gånger har jag önskat att det fanns kollegor att bolla tankar och idéer med, säger Marie och Jenny håller med.

Sedan några år tillbaka så är de varandras bästa bollplank och vänner, trots att de bor flera hundra mil ifrån varandra.

– Vi träffades genom en annan författarkollega som bjöd in oss för att fira hennes senaste bok. Både jag och Marie kände nog att vi klickade bra på en gång. Förutom att vi skriver feel-goodböcker så har vi båda fyra barn, två hundar och ett hästintresse gemensamt. Marie har hästar och jag rider, säger Jenny.

Jenny Fagerlund och Marie Sammeli hittade varandra genom en annan författarkollega. Foto: Privat

Till vardags bor Jenny i Stockholm, men hon tillbringar så gott som all ledig tid i Båstad, där familjen har sommarstuga i Hemmeslöv.

Marie och hennes familj bor sedan tolv år tillbaka i Sydafrika men hon växte upp i Halmstad.

– Jag och min man är inte alls äventyrliga av oss egentligen, men vi kunde jobba på distans och bara kände att vi ville göra något annorlunda. Jag har sett filmen Mitt Afrika några gånger och Sydafrika är engelskspråkigt. Barnen var i ”overallåldern” och vi längtade efter ett varmare klimat.

Marie har tidigare placerat handlingen i sina böcker i Sydafrika, men gör nu tvärtom och låter handlingen i nya boken ”Släppa taget” utspela sig i orten Ljungstenar som har tydliga drag från Halmstad.

– Läsaren kommer att känna igen sig i många Halmstadmiljöer, men jag har också blandat in lite olika orter i Småland. I boken återvänder min romanfigur Cecilia till småstaden där hon växte upp vilket inte visar sig vara så enkelt. Livet i Ljungstenar har också förändrats, säger Marie.

Båstad och Bjärehalvön har varit miljön i flera av Jennys böcker, den senaste utspelade sig i fiktiva Nyponviken, där de läsare som är bekanta med Båstad och Bjäre kunde känna igen sig.

Jennys senaste bok utspelar sig dock på Gärdet i Stockholm och tar upp de tuffa ekonomiska tiderna. Huvudpersonen Anna blir lämnad av sin sambo och inser då att deras liv byggde på en lögn. Allt är belånat till max och Annas besparingar är borta.

Marie Sammeli och Jenny Fagerlund är på gemensam bokturné längs västkusten. De är båda fyrabarnsmammor, författare och hundägare. Foto: Carina Nilsson

– När allt blev dyrare och många fick problem med att betala höga räntor funderade jag mycket på hur det skulle vara att förlora allt. Många tror att feel-goodgenren bara är lättsam och fluffig men så är det inte. Det kommer många allvarliga problem i böckerna men läsaren lämnas alltid med en känsla av hopp och förtröstan om att det kommer att lösa sig, säger Jenny.

Feel-goodböcker har blivit väldigt populära de senaste åren och fick även ett uppsving under pandemin.

– Läsarlöftet i feelgood är ju just att vi ska må bra när vi läser böckerna och det ska finnas ett hoppfullt slut. Det är säkert en stor anledning till att genren har exploderat, vi behöver lite ljusa nyheter, säger Marie.

Även antalet författare som skriver feel-good har ökat. Men i stället för att konkurrera valde Jenny och Marie att göra en gemensam boksläppsturné längs västkusten.

– Vi älskar ju västkusten båda två, och det känns roligt att göra det här tillsammans. Vi tycker också att det känns mer dynamiskt att vara två när vi föreläser och berättar om våra böcker, samtidigt som vi kan stötta varandra, säger Jenny.