Klik venligst
BJÄRE 2022-09-05 KL. 06:00

Fina framgångar för Bjäreekipage

Av Carina Nilsson

Efter en dramatisk start på resan till Tyskland gjorde Caroline Hagelqvist och hästen Brave Awesome Asset från Båstad en fin insats på årets EM i westernridning för painthästar.

Ekipaget slutade bland de tio bästa i flera klasser.

Fina framgångar för Bjäreekipage
Caroline tävlar i gångartsridning där ridningen poängsätts av domare. Foto: Privat

Caroline Hagelqvist och hästen Brave Awesome Asset, eller Fred, som han också kallas fick en tuff start inför årets EM i Tyskland. Någon timme före avresan slog ovädret med åska, hagel och enorma mängder regn till mot Sinarpsdalen där de bor.

– Jag skulle precis ta in hästarna när det började hagla för fullt, och haglen var så stora att jag fick blåmärken på armarna. Gårdsplanen flöt och en del av vägen regnade bort. Det var verkligen en dramatisk start, men vi kom i väg några timmar försenare, berättar Caroline.

Förmodligen hade hon också nytta av en av de viktigaste egenskaperna hos en westernhäst.

– En bra westernhäst ska vara lugn och kunna behålla lugnet även i stressade situationer. Det är något man tränar mycket, men lynnet är också väldigt viktigt när man avlar, säger Caroline.


Fred är en American paint häst. Rasen är lugn och harmonisk vilket passar bra i westernridning. Foto: Carina Nilsson


Hennes tre hästar är alla av rasen American paint och lämpar sig väl för gångartsridning som är den gren i westernridning som Caroline tävlar i.

– Det är en form av dressyr där man bland annat ska kunna rida i olika mönster med hästen. Man ska också kunna ta sig över en hinderbana där man passerar en bro, öppnar grindar med mera. Domarna sätter sedan poäng på hur väl man utför momenten, säger Caroline och fortsätter:

– Man kan också tävla i reining som är den mer fartfyllda grenen i western och där tävlar man ofta med quarterhästar som är lite snabbare och mer vändbara. Fred passar till gångartsridningen då han har ett stort och fint steg.

Caroline har varit en inbiten westernryttare ända sedan hon träffade sin första painthäst.

– Jag föll för deras lynne. De var så lugna och harmoniska och i westernridningen jobbar man i samspel med hästen. Det tilltalade verkligen mig så jag gick över från hoppträning till western, säger Caroline.


Caroline och Fred placerade sig bland de tio bästa. Foto: Privat


Till vardags är hon undersköterska men all fritid går åt till hästarna som hon har hemma på gården i Sinarpsdalen.

– Jag lägger i princip all min fritid på hästarna och ridningen. Tävlandet ger mig mål att jobba mot. Det var verkligen kul att det gick så bra i år, konkurrensen var hård med upp till 35 startande i vissa klasser, säger Caroline.

Här hemma jobbar hon och andra westernryttare för att bredda sporten och nå ut till fler.

– Det finns både ridskolor och ryttare som lånar ut sina hästar till andra som vill prova på. Har man egen häst kan man träna western med vilken ras som helst, det finns ponnyer, islandshästar och nordsvenskar. Många tränar med olika kallblodsraser just för att de ofta är lugna, säger Caroline.

Caroline har även bott i USA en period och både tävlat och jobbat som cowboy.

– Jag bodde på en ranch som hade 600 nötkreatur. Det var verkligen som jag hade drömt om, man kunde rida i två dagar utan att se en enda människa eller bebyggelse, säger Caroline.