BJÄRE 2022-08-15 KL. 19:20

Finansministern mötte väljarna

Av Carina Nilsson

Valrörelsen har kommit i gång på allvar och Socialdemokraterna sätter Halland på kartan just nu. Under måndagen besökte finansminister Mikael Damberg (S) Laholm – en stad och kommun som är väl bekant för honom.

Finansministern mötte väljarna
Mikael Damberg knackade dörr i Laholm tillsammans med bland andra Ronnie Löfquist (S) kommunråd i Hylte. Foto: Erik Persson

Statsminister Magdalena Andersson (S) var nyligen i Halmstad och under måndagen besökte finansminister Mikael Damberg länet.

Första stoppet gjordes på företaget Rootfruit Scandinavia i Laholm, där företaget visade hur chipstillverkningen går till.

Företaget har expanderat mycket de senaste åren och bland annat byggt en ny fabrik på Laholms industriområde. Företaget använder enbart fossilfri energi vilket var en av anledningarna till finansministerns besök där.

– En av våra viktigaste frågor i valrörelsen är just den gröna omställningen. Vi behöver öka takten i klimatomställningen och vi ser även att det skapas många jobb i industrin när vi ställer om, säger Mikael Damberg.

Han tycker också att företagets satsning på förädling av lokala råvaror ligger i tiden.

– Laholm är en jordbruksbygd med mycket livsmedelsproduktion. Det är viktigt att vi värnar om vår livsmedelsförsörjning i Sverige i orostider och det ligger också i linje med vår livsmedelsstrategi, säger han.


Provsmakning ingick förstås också. Foto: Erik Persson


Den uppfattningen delades av Jennie Nilsson som också medverkade under besöket. Jennie är socialdemokraternas förstanamn på Hallands lista till riksdagsvalet och för närvarande är hon också ordförande i riksdagens näringsutskott.

– I valrörelsen blir det mycket fokus på Halland, även om jag har ett ansvar för hela Sverige. Halland skiljer sig inte så mycket åt mot resten av landet och jag tycker det är viktigt att vi värnar välfärden och orkar fortsätta investera i den, särskilt när vi har sett sårbarheten under pandemin. Vi ska också se till att pengar och investeringar från den gröna omställningen hamnar i Halland eftersom många av framtidens jobb finns där, säger hon.

Efter företagsbesöket var det dags för finansministern att knacka dörr och möta några av de boende på Köpmansgatan i Laholm, tillsammans med ett gäng partikamrater från hela Halland för att prata om socialdemokraternas politik.

– Det är alltid kul att möta väljarna. Vi går ju mot tuffare tider, inte minst ekonomiskt när bolån, mat och el har blivit mycket dyrare. Det märks tydligt i hushållens plånböcker. Som finansminister känner jag en oro över att partierna ska lova för mycket i valrörelsen. Sveriges statsfinanser är goda men om vi inte förvaltar dem ansvarsfullt riskerar vi att spä på inflationen ännu mer, vilket är ändå sämre för hushållen, säger Mikael Damberg.

Han tycker också att regeringen har gjort saker för att mildra konsekvenserna av prisutvecklingen.

– Vi har sänkt dieselskatten och vi har visat att vi hjälper dem som har det tuffast just nu genom att vi har genomfört en pensionshöjning. Jag tror att folk ändå har förståelse för situationen och ser att vi tar ansvar för Sveriges ekonomi, säger Mikael Damberg.


Mona Justusson var på väg att rasta hunden när hon mötte finansminister Mikael Damberg tillsammans med Anita Asplid från S i Laholm. Foto: Erik Persson


En som inte var riktigt nöjd med pensionerna var Mona Justusson som precis skulle ut och rasta hunden när Mikael Damberg knackade på tillsammans med Anita Asplid från Socialdemokraterna i Laholm.

– Jag är tacksam för att pensionerna har höjts, men tycker det hade varit bättre med hjälp till tandläkaren i stället för pensionshöjningen. Men det är väldigt bra att ni har tagit tag i det här med kriminaliteten. Jag råkade själv ut för en skräckupplevelse när jag åkte buss häromdagen och fick kontakta polisen, säger hon och fortsätter:

– Det är jättebra att politikerna går ut och visar sig, rösta ska jag i alla fall göra.

Laholms socialdemokratiska kommunråd Kjell Henriksson var också nöjd med att ministrarna har besökt Halland.

– Det är klart att det är viktigt under ett valår, och att vi får en viss draghjälp när de kommer på besök. Vi tyckte också att det var viktigt med ett företagsbesök eftersom vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i vår kommun, säger han.

För Mikael Damberg var besöket i Laholm inte det första.

– Min bror bor här sedan flera år tillbaka så vi åker hit på besök ibland. Laholm är en fin liten stad, jag vet att det är en kommun med mycket jordbruk och det finns fina bad både vi kusten och vad heter det nu igen, den här sjön med hopptornet?

– Glänninge sjö?

– Ja just det, där har man ju badat, och hopptornet måste ju vara väldigt kul för alla barn och ungdomar, säger han.

Efter besöket i Laholm fortsatte valturnén till Halmstad.