Klik venligst
BJÄRE 2024-03-11 KL. 05:50

Fler än någonsin behöver hjälp av Agera

Av Carina Nilsson

Under februari månad 2024 hade Agera i Valhall park fler besök än någon annan månad tidigare.
– Det märks att fler kämpar med ekonomin. Vi har fler helt vanliga svenskar som besöker oss, säger Katinka Husberg som är ordförande i Agera Ängelholm.

Fler än någonsin behöver hjälp av Agera
Katinka Husberg är ordförande i Agera och bokar bland annat in besökare och de som vill lämna saker. Foto: Carina Nilsson

I ett gult hus på Valhall park huserar Agera i en stor källarlokal. Här lämnar människor in kläder, husgeråd och leksaker bland annat. Ideella krafter i Agera hjälper sedan till att sortera och hänga ut sakerna i butiken.

På ytan kan det se ut som vilken loppis eller second hand-butik som helst. Men skillnaden är att de som besöker butiken behöver inte betala för det de tar med sig, men väl boka en tid för att komma in.

– Både de som vill lämna in saker och de som vill hämta saker hos oss behöver boka tid för att det ska finnas lagom med plats i butiken och för att vi ska hinna med, säger Katinka Husberg.

Linda Bengtsson och Emelie Bengtsson har både lämnat in saker och hoppas hitta lite barnkläder. Foto: Carina Nilsson

De senaste åren har de märkt att allt fler har det kämpigt ekonomiskt. Butikens statistik visar att antalet bokade besök var nästan 3800 under 2023 jämfört med drygt 1000 under 2020. Och februari månad i år slog alla tidigare besöksrekord under då 448 personer besökte butiken, trots att det är årets kortaste månad.

– Vi ser en klar ökning. Det är fler som behöver hjälp, även helt vanliga svenskar som unga, ensamstående mammor och pensionärer. Men också familjer med två vuxna där en kanske har hamnat mellan olika jobb. Vi har också ukrainare och personer som kommit till Sverige från många olika länder, säger Katinka Husberg.

Catharina Engberg, Katinka Husberg och Katarina Ottebrant sorterar kläder som kommit in. Foto: Carina Nilsson

Besökarna reser ibland långt för att besöka butiken.

– Vi är den enda Agera-butiken i hela Skåne och vi har besökare från Malmö, Helsingborg och Hässleholm. Men vi har såklart också många besökare från närområdet i Ängelholm och Bjäre. Vi har ett bra samarbete med kyrkorna på Bjäre, säger Katinka Husberg.

Någon minskning av inlämnade saker ser de inte.

– Folk vill gärna skänka till oss och ibland får vi in hela dödsbon. Det är mest kläder och husgeråd som folk vill hämta men också skor och leksaker, säger Katinka Husberg.

Skor är dyrt och alltid efterfrågat hos Agera på Valhall park. Foto: Carina Nilsson

Allt håller dock inte måttet.

– En del kan vi skänka vidare, men det som är trasigt eller smutsigt får vi till sist slänga. Men det kostar att lämna på återvinningen och de pengarna kunde vi ha använt till något bättre, säger Katinka.

Föreningen lever helt på donationer och bidrag från andra välgörenhetsorganisationer. De behöver inte betala hyra för lokalen och alla i föreningen jobbar ideellt. Flera personer är på plats i butiken när de har öppet för att sortera och hjälpa kunder som söker något särskilt.

– Flera av oss började hjälpa till i den stora flyktingvågen 2015–16. Då var det mest nödhjälp men nu har vi ett bra system här för att kunna hjälpa människor, säger Ulrike Åkesson som brukar sortera kläder och städa i butiken.

Kläder och husgeråd är det som omsätts mest men det finns även väskor, leksaker och mycket annat. Foto: Carina Nilsson

Linda Bengtsson och Emelie Bengtsson från Ängelholm har både lämnat in en del barnkläder och ska även leta efter lite nytt till sina små.

– Det har blivit jättedyrt att köpa nya kläder så vi är glada för att det här finns. Det är också bra att kunna använda plagg lite längre. Många kläder hinner inte slitas ut förrän barnen har vuxit ur dem, säger de.