BJÄRE 2023-11-22 KL. 11:30

Flera stölder i bilar genom krossade rutor

Av Peter Jakobsson

Den senaste tiden har flera bilar på Bjäre blivit utsatta för att tjuvar krossat en ruta för att komma åt gods som låg i fordonen.

Flera stölder i bilar genom krossade rutor
Flera bilar på Bjäre har den senaste tiden fått rutor krossade när tjuvar tagit värdesaker i fordonet. Bild från äldre händelse. Foto: Bildbyrån.

Polisen noterar att det just nu skett flera inbrott i bilar där det krossats rutor. Detta har skett både vid personers bostäder samt vid allmänna parkeringar. Bland annat har väskor och andra värdesaker försvunnit på denna vägen. Om det är mörkrets intåg som gjort att det ökar just nu är oklart. Men det går att minska risken att utsättas.

– Ha inte kvar några värdefulla saker synliga i bilen. Varken hemma eller vid jobbet eller utanför affären. Det kan ofta vara så att det är tillfället som gör tjuven, säger kommunpolis Sara Merbom.

Det behöver inte heller vara dyrbara saker som lockar till inbrott. En synlig väska eller en påse kan vara anledningen till att någon krossar en ruta. Sen kanske det inte är något eftertraktat i väskan eller påsen men skadan sker ändå.

– Vi har en känsla av att denna typ av brott ökat senaste veckorna så det kan vara bra att vara extra försiktig och tömma bilen själv så inte tjuvarna gör det, säger Merbom.

Sett över en längre tid så har stölder ur och från motordrivna fordon i Båstads kommun minskat enligt Brottsförebyggande rådets statistikdatabas över anmälda brott.

Anmälda stölder ur och från fordon i Båstads kommun per kvartal. Siffrorna för 2023 är preliminära. Källa: BRÅ

Brott i denna kategori kommer dock ibland i omgångar då det till exempel händer att flera bilar blir av med hjulen under en kortare tidsperiod. Det är då ofta ligor som är på besök på olika orter.