Av Carina Nilsson
Flera tunga investeringar i Båstads kommun kan skjutas fram, bland annat ombyggnaden av Östra Karups skola. Det står klart efter att kommunstyrelsen har antagit en rambudget för 2025.
– Vi kan inte låna hur mycket som helst utan måste skjuta fram vissa saker, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M).
Resultatet för 2023 för Båstads kommun slutade med ett överskott på nästan 22 miljoner kronor. Men 2024 ser det betydligt tuffare ut för Båstad liksom för många andra kommuner.
Prognosen i april pekar på ett underskott på 3,5 miljoner kronor. Underskottet beror i huvudsak på den höga inflationen som har påverkat kommunens pensionskostnader, men även höjda räntor slår mot kommunen. Den budgeterade räntekostnaden för 2024 ligger på 29 miljoner kronor och 2025 beräknas den öka till 34 miljoner kronor. I bokslutet för 2023 hade kommunen en skuld på en miljard kronor.
Utvecklingen för landets kommuner ser bättre ut för 2025 men i underlaget för rambudgeten konstateras att Båstad har lite större utmaningar vad gäller demografi och skuldsättning, vilket gör att skillnaden inte ser ut att bli lika stor som för en del andra kommuner.
Politikerna i kommunstyrelsen vill därför dra i bromsen och skjuta fram flera olika investeringar. Det handlar bland annat om ombyggnaden av idrottshallen på Strandängsskolan som flyttas fram i tiden. Utbyggnaden av Östra Karups skola, Fiskebyns och Ängsbyns förskola utgår ur planperioden.
Kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M). Foto: Arkiv
– Planperiodens slut är inte jättelångt fram i tiden, men vi tar signalerna om ekonomin på allvar. Vi måste skjuta upp ett antal projekt, säger Johan Olsson Swanstein.
Även en ny räddningsstation skjuts fram i tiden och utgår eventuellt ur planperioden – samma sak för om- och tillbyggnad av lokaler för gata och park.
– Vad gäller räddningsstationen behöver vi ha en dialog med räddningstjänsten Skåne Nordväst, RSNV, om vad de vill ha, eftersom de kommer att hyra lokalen av kommunen, säger Johan Olsson Swanstein.
Även de planerade förskolorna Lyckan och Hemmeslöv berörs, där ska förvaltningen ta fram driftkalkyler som ska ligga till grund för när de ska byggas.
Däremot ska en gruppbostad tas in under planperioden och vad gäller det nya äldreboendet i Grevie kan det bli en annan aktör än kommunen som bygger det.
– Det är tuffa tider ekonomiskt och då är det viktigt för oss att behålla greppet om ekonomin. Investeringsbudgeten är fortfarande väl tilltagen och det har investerats oerhört mycket i kommunen den senaste tiden. Men när vi ser den här utvecklingen så har vi ett ansvar, vi kan inte låna hur mycket som helst, utan vi skjuter på de saker som går att skjuta på, säger Johan Olsson Swanstein.
Båstad och många andra av landets kommuner möter tuffare ekonomiska tider. Foto: Arkiv
Rambudgeten är dock inte den slutgiltiga budgeten, utan den fastställs först i höst av kommunfullmäktige.
– Det kan hända mycket under tiden och utvecklingen just nu går åt rätt håll. Inflationen sjunker och räntan ser ut att gå ned. Vi har fortfarande en god arbetsmarknad vilket är det i särklass viktigaste. Vi fortsätter också att följa utvecklingen av den allmänna konjunkturen och hur det påverkar ekonomin och oss, säger Johan Olsson Swanstein.