Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2017-07-15 KL. 07:26

Flitiga honungsbin sköts av entusiaster

Flitiga honungsbin sköts av entusiaster

På Norrviken har biodlingen vuxit och har nu fler kupor och en fin paviljong i mitten med en visningskupa som man kan titta igenom glas. Det är ett glatt gäng i Biföreningen Lilla Båstad som driver bisamhällena.

Mikael Lindberg från biföreningen tar emot oss och visar runt inne på området. Det är fina rader med bikupor som ser ut som små abelinvillor med bin. Totalt 14 kupor finns där men några är utan bin just nu. En kupa, eller samhälle som biodlarna säger, består av 40–60 tusen bin och ger runt 25–30 kilo honung på ett år. För att producera ett kilo honung behöver de besöka mer än fem miljoner blommor.
Bina och Norrvikens Trädgård har stor nytta av varandra. Att ha så mycket bin på området som kan hjälpa till med pollineringen av växterna är bra.
– Biodlingen är mycket trevlig att ha här i trädgården och den är uppskattad av besökarna, berättar Kajsa Vildängen som är ny trädgårdsmästare på Norrviken med ansvar för drift av parken.

Den 19 juli invigs det utbyggda området med Biets Dag med aktiviteter mellan klockan 11-15. Det kommer slungas honung och visas hur honungsutvinningen görs hela vägen. Barnen kommer få prova på att göra sin egen lilla burk med honung. Till Biets Dag kommer även örtspecialisten och författaren Lisen Sundgren med sin föreläsning Bee Wild.Ett honungsbi på besök i Gurkörten.

Biföreningen med runt 20 medlemmar har möten på onsdagar med olika aktiviteter.
– Vi välkomnar fler medlemmar till föreningen. Man behöver inga speciella förkunskaper men vi rekommenderar att man delar i några av de kurser som vi håller i om man är helt grön inom området, säger Tommy Eriksson som är en av de aktiva i föreningen.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson