Klik venligst
BJÄRE 2023-03-25 KL. 08:00

Fontänhuset söker unga vuxna som de kan hjälpa till bättre liv

Av Peter Jakobsson

Fontänhuset i Båstad har ett 60-tal personer från Båstad, Laholm och Ängelholm som är involverade i verksamheten där alla ka kunna känna sig meningsfulla. Nu har de startat ett projekt för att hitta fler av de unga vuxna som de kan hjälpa.

Fontänhuset söker unga vuxna som de kan hjälpa till bättre liv
Ludde Bratt och Lena Galme välkomnar alla som tror deras verksamhet kan hjälpa dem. Foto: Peter Jakobsson

Fontänhuset är en plats för och med människor som lever med psykisk ohälsa. På en broschyr för verksamheten är överskriften: ”Det finns inga piller för meningsfullhet”.
– Vi bedriver en ”arbetsinriktad psykosocial rehabilitering” om man ska använda det fina uttrycket. Men förenklat så är Fontänhuset en plats där man blir sedd för den man är oavsett diagnos eller andra hinder i vardagen, förklarar Lena Galme.

Det finns över 300 Fontänhus i hela världen och de har alla 37 riktlinjer som verksamheterna ska följa. Sen är varje Fontänhus en fristående verksamhet.
– Alla husen genomgår en ackreditering från organisationen där det granskas att man följer riktlinjerna som är uppsatta, säger Lena.

I Sverige finns det 13 Fontänhus som tillsammans har runt 2000 aktiva medlemmar. I Båstad är det totalt 60–70 personer som aktivt nyttjar huset någon gång i månaden.
– Vissa är bara här ibland och andra är här ofta, det är upp till var och en och helt frivilligt, säger Ludde Bratt som är handledare på Fontänhuset.

På Fontänhuset får alla möjlighet att vara med i de aktiviteter och verksamheter som de klarar av.
– Det är riktiga arbetsuppgifter som alla kan ta del av under dagarna. Vi hjälps alla åt med det vi kan.

Vilka sysslor som var och en gör beslutas tillsammans. En stor syssla varje dag är att göra den gemensamma lunchen.
– Maten ska planeras, köpas in och lagas. Sen erbjuds maten till självkostnadspris, förklarar Ludde.

Övergripande målet för Fontänhuset är att få folk att fungera bättre i det vanliga samhället.
– Har man psykisk ohälsa så är det inget som kommit, eller kan försvinna, över en natt men målet är att alla ska kunna komma vidare ut i samhället till ett vanligt avlönat jobb, säger Lena.

Fontänhuset i Båstad är även Fontänhus för Ängelholm och Laholm. Varje dag åker en buss och hämtar upp medlemmar som behöver hjälp med transport. Detta för att det inte ska finnas några hinder för att ta sig till verksamheten. Hur folk hittar till Fontänhusets verksamhet är olika.
– Vi får medlemmar genom psykiatrin, kuratorer, elevhälsa, företagshälsa, socialtjänsten, personliga ombud, boendestödjare och andra som vet om att vi finns, säger Lena.

Att vara med i verksamheten är helt frivilligt och det finns inga tvång på plats.
– Jämfört med vården så är det ingen här som frågar ”vad är det för fel på dig då” utan vi värnar alla människors värdighet, säger Lena.


Oliver Wilhelmsson och Lena Galme har varit medlemmar på Fontänhuset länge. Foto: Peter Jakobsson


Nu har Fontänhuset i Båstad startat upp projektet ”Unga Vuxna” där vill hitta och hjälpa fler just unga vuxna.
– Vi tänker att det är många unga vuxna, mellan 16 och 30-35 år, som är hemmasittare och lider av utanförskap som skulle kunna få hjälp av oss, säger Lena.

De är redan i gång med projektet.
– Vi började lite med detta i höstas. Vi har bland annat kontaktat kommunernas aktivitetsansvariga som har ansvar för ungdomarna upp till 18-20-årsåldern för att hitta de som är hemmasittare eller inte har någon direkt aktivitet varken med skola eller jobb, förklarar Ludde.

Nu kommer Fontänhuset att ha öppet hus för unga vuxna på tisdagar mellan 14 och 16.
– Då hoppas vi att fler som är nyfikna på vår verksamhet kommer så ska vi visa vad vi har att erbjuda, säger Lena.

En som är väldigt aktiv i Fontänhuset är Oliver Wilhelmsson från Laholm som gått från hemmasittare till väl fungerande.
– Jag har varit på fontänhuset i sex år nu. Det började med att jag satt hemma och tyckte världen var för jävlig, föräldrarna var för jävliga, ingenting fungerade. Tyckte det hela tiden var någon annans fel.

Det var ett personligt ombud som tog med Oliver till Fontänhuset.
– Jag gav det ett försök och märkte den öppna goda stämningen och att det var personer som brydde sig om mig. Jag gillade det och blev kvar.

Oliver började så småningom att engagera sig mer och mer i verksamheten på Fontänhuset och nu är han till och med ute och föreläser om verksamheten, något som han själv aldrig trodde han skulle.
– Jag har också ibland hand som studiebesök och introduktioner för nya medlemmar. Jag vill gärna hjälpa andra så som jag själv blivit hjälpt säger Oliver.

Efter ett tag började Oliver studera till undersköterska och mycket av pluggandet gjorde han på Fontänhuset.
– Jag är färdig undersköterska nu och har haft några arbetsintervjuer. Nu väntar jag på besked om sommarjobb som undersköterska, säger Oliver och fortsätter:
– Jag har märkt att jag klarar av mycket mer än jag trodde och det vet jag att andra också kan.

En som är nyare på Fontänhuset är Noa som varit med i drygt en månad.
– Det var genom min kurator som jag fick tipset om Fontänhuset och sen var det faktiskt de från Fontänhuset som kontaktade mig. Jag gav det ett försök, först kom jag bara för att vara med och äta lunch men sen har jag blivit kvar mycket mer när jag lärde känna personer och verksamheten, säger Noa.

Alla får vara sig själva på Fontänhuset.
– Jag tror att många personer inte kan vara sig själva hemma, men här på Fontänhuset får man vara sig själv. Ingen ifrågasätter, ingen dömer en över huvud taget, säger Noa.
– Om man känner att man har eller har haft en psykisk ohälsa så är man välkommen, vi frågar inget mer kring detta, säger Oliver.


Noa och Oliver trivs bra med Fontänhusets verksamhet och metoder. Foto: Peter Jakobsson


På Fontänhuset råder nolltolerans mot droger.
– Man får inte vara påverkad när man är på verksamheten men om man haft problem med droger och är clean så kan Fontänhuset ge ett sammanhang med nya personer vilket kan vara bra för de som behöver bryta med något dåligt, förklarar Ludde.

Något som alla på Fontänhuset håller med om är det goda stämningen som råder och det känns verkligen i väggarna att det är en välkomnande och varm känsla.
Tror du att du kan ha hjälp av Fontänhusets verksamhet så tveka inte att kontakta dem.
– Om man tycker det är jobbigt att komma till oss så kan vi komma till personer för ett första möte, avlutar Ludde.