BJÄRE 2022-09-21 KL. 06:00

Företagare hårt pressade av elpriset

Av Carina Nilsson

Niklas Strömberg som äger På Kanelen i Boarp är en av alla företagare på Bjäre som bävar inför vintern och det höga elpriset.

– Enligt prognosen kommer vår elräkning för 2022 att bli fyra gånger så hög som förra året. Våra politiker måste agera snabbt – annars kommer många företag i södra Sverige att gå omkull, säger han.

Företagare hårt pressade av elpriset
Företaget På Kanelen i Boarp har fått elräkningar som är fyra gånger högre än förra året, berättar Niklas Strömberg som äger företaget. Foto: Carina Nilsson

Niklas Strömberg har drivit På Kanelen sedan 2006 och har just nu sex anställda. Sommartid utökas personalstyrkan då de har högsäsong.

– Vi har både bageri, konditori och café. Verksamheten har rullat på bra sedan starten. Vi säljer det mesta i vår butik och caféet men levererar också till en del hotell, församlingshem och liknande, säger han.

Sedan december förra året har det dock skett en stor förändring i verksamheten.

– Det var då elpriset började stiga ordentligt, säger Niklas.

Företaget gör av med cirka 100 000 kWh per år. Den mesta elen går till ugnarna och frysar. Båda är helt oumbärliga i verksamheten.

– Vi måste baka bröd, och vi måste kunna ha olika saker i kyl och frys för att få logistiken att gå ihop. Men vi har packat ihop mycket och stängt av både kylar och en frys. Vi väljer också bröd- och kaksorter där vi kan fylla ugnen och baka mycket på samma gång. Vi har även stängt av kylen till drickan i caféet – vi har gjort allt vad vi kan komma på för att spara el. Vi har även undersökt möjligheten att sätta upp solceller men det fungerar inte på det här huset, säger Niklas.


Niklas Strömberg berättar att de väljer att baka brödsorter där de kan fylla ugnen, för att spara el. Foto: Carina Nilsson


Trots åtgärderna tickar elräkningen i väg till smått astronomiska summor. Niklas har skaffat en app där han kan följa timpriserna i Sveriges olika elområden.

– Bara i augusti var vår elräkning på drygt 45 000 kronor, vilket är cirka fyra gånger så mycket som i augusti 2021. Och i augusti 2020 betalade vi hälften så mycket som 2021. Det är en enorm kostnadsökning, säger han.

Samtidigt har företaget också drabbats hårt av höjda råvarupriser.

– Alla kan ju se hur mycket matpriserna har ökat, och det är förståeligt att de som producerar mat måste höja. Men när nästan alla hushåll känner att de får mindre i plånboken kan inte vi höja priserna för att få full kostnadstäckning – då riskerar vi att tappa kunder. Vi har höjt lite grand, men just nu är det vår vinstmarginal som minskar i stället, säger Niklas.

För egen del kommer han kanske inte att kunna ta ut någon lön under hösten. Och en planerad anställning har fått läggas på is.

– Än så länge jobbar vi på som vanligt, men fortsätter det här behöver jag troligtvis minska på öppettiderna. Senast idag var det en grossist som berättade att fackförbundet Livs, som organiserar anställda i livsmedelsbranschen, får tio-femton samtal per dag från oroliga företagare som undrar hur de ska göra om de behöver varsla sin personal.

Niklas tycker att det har varit alltför tyst från politikens håll alltför länge.

– Elpriserna började skena redan i somras. Och den här indelningen i elprisområden som vi har, det är ju helt galet, det ger orättvisa förutsättningar för att driva företag. Till sist undrar man om de vill ha några företag i södra Sverige, säger han och fortsätter:

– Jag har varit med länge i branschen, och tänker inte ge upp i första taget. Men det är väldigt svårt för många företag och privatpersoner i elområde 3 och 4 just nu. I Finland insåg man detta tidigare och sänkte momsen från 24 till 10 procent med hänvisning till att vi är i en krigsekonomi. Det gjorde de redan den 1 september.