Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-05-01 KL. 08:00

Förlängda restriktioner fortsätter begränsa hotellverksamheten

Av Peter Jakobsson

Restriktionerna slår hårt mot vissa branscher. För hotellen är det viktigt att se till att det inte blir trängsel. Att inte få servera mat efter åtta på kvällen hindrar dem från att kunna fylla hotellen. Nu förlängs de hårda restriktionerna ytterligare.

Förlängda restriktioner fortsätter begränsa hotellverksamheten
Marcus Thuresson är vd för GRAM Hotels.

Nyligen uttalade sig stadsministern med tydliga besked från regeringen: ”Vi kommer inte börja lätta på något innan smittspridningen minskar och där är vi inte i dagsläget”. Faktum är att den tredje vågen inneburit den värsta situationen för sjukvården i vissa delar av landet.

Senaste budet är att de hårda restriktionerna ska gälla fram till minst 17 maj. Det innebär bland annat att restauranger inte får servera mat och dryck efter klockan åtta. Detta gör att hotellen inte hinner utfodra alla sina gäster.
– De flesta som bor på hotellet vill ju äta. Eftersom vi måste stänga restaurangen halv nio så kan vi bara ha en sittning och kan då inte hinna servera alla om det var fullbokat. Så länge det är dessa typer av restriktioner så styr det hur många gäster vi kan boka in för logi och middag, förklarar Marcus Thuresson, vd GRAM Hotels.

Trots pågående pandemi så är det ändå gäster på hotellen och högsäsongen kommer närmare.
– Bokningsläget ser bra ut nu. Det är ett ökande intresse för helgerna. Det finns många hotell som har och har haft det mycket värre, konstaterar Marcus.

Hur ser ni på de förlängda restriktionerna?
– Vi måste se till helheten och det finns en pandemi som är viktigare att bekämpa än att vi ska fylla hotellen. Vid denna förlängning så kom de ut med beskedet i ganska god tid vilket gör att vi kan planera.

Sköter sig gästerna?
– Ja, överlag tycker jag det. Vi har värdar på plats som håller lite koll på att det inte blir trängsel. Men vi har bra med ytor på hotellen som gör att man kan sprida ut sig. Vi är snabbfotade och har nu vant oss med att det snabbt kan komma nya regler som skall följas.

Har ni planerat något för hur det kan fungera om vaccinationspass ska ge nya möjligheter?
– Vi har inte diskuterat något om det. Inget är ju på plats än. Vi följer vad som händer. Får vi ett läge med vaccinationspass som ska ge vissa regler så får vi ta hänsyn till det då.

Vad tror ni om sommaren?
– Blir denna sommar som förra så blir det bra för oss. Bokningsläget är mycket bra. På Hotell Riviera är det i juli redan 94 procent utsålt. Men vi är ödmjuka för att det kan komma ändrade regler. Det finns nog ett uppdämt behov av att komma ut och resa lite men det blir nog på hemmaplan till stor del även denna sommar.

Under pandemitiden har GRAM passat på att renovera och bygga om en del.
– Det passade bra när vi ändå inte kunde fyll alla rum så som vi brukar. Vi har totalrenoverat över 80 rum, byggt en ny del i restaurangen på Sand och vi bygger om en del på Papas och Pepe´s Bodega. Även i Torekov har vi renoverat rum och gjort en del annat. Rooftop Spa som stod klart i somras har varit en succé. När allt släpper står vi nyrenoverade och redo, avslutar Marcus Thuresson.

Text & Foto: Peter Jakobsson