BJÄRE 2022-05-20 KL. 06:00

Förskolan fylldes på bara ett år

Av Carina Nilsson

Hemmeslövs förskola firade dubbelt den 19 maj. Det var både förskolans dag och en officiell invigning med bandklippning, tal och tårta.

Förskolan fylldes på bara ett år
Det blev glada miner när Johan Olsson Swanstein, kommunstyrelsens ordförande, klippte invigningsbandet med barnen på Hemmeslövs förskola. Foto: Julia S Ormsmarck

Hemmeslövs förskola öppnade i kommunal regi den 25 augusti förra året. Sedan dess har barnantalet stadigt ökat berättar förskolans rektor Ann Heidenberg.
– Vi har tagit tre avdelningar i bruk och vi kommer att öppna den fjärde till hösten. Vi har gått från 0 till 60 barn på mindre än ett år. Det märks att det blir fler och fler barn i Hemmeslöv och vi har även ett högt tryck på förskolan i Östra Karup, säger hon.

Efter att den privata aktören, som tidigare drev förskola i fastigheten, bestämde sig för att lägga ner köpte kommunen lokalen och startade förskola i kommunal regi.
– Vi såg att kommunen behövde agera, eftersom ett antal förskoleplatser försvann med den privata aktören. Vi flaggade för det hos kommunstyrelsen och fick gehör, säger skolchef Inga- Britt Henriksson.

Förskolan blev snabbt populär och många familjer uppskattar närheten till både stationen och naturen som finns runt knuten på förskolan.


Oliver Bertilsson gillade den nya statyn på Hemmeslövs förskola. Konstverket heter "Valpen min" och är gjord av Eva Kullberg. Foto: Julia S Ormsmarck


Tobias Ahlstrand kommer från Blekinge men flyttade nyligen med familjen till Hemmeslöv från Göteborg. Barnen Liv och Lea kommer båda att gå på förskolan till hösten.
– Vi tycker det är ett väldigt fint område och vi är jättenöjda med förskolan och personalen här. Just nu bor vi i en av lägenheterna på stationsområdet men vi ska bygga hus i Hemmeslöv. Vi kommer lite närmre familjen i Blekinge med flytten hit, säger han.

Under invigningen avtäcktes också en staty av Eva Kullberg som döpts till ”Valpen min”.

Att konst kommer in redan på förskolan gillas av kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M) som klippte det blågula invigningsbandet tillsammans med ett par av förskolebarnen.
– Det är viktigt att våra kommunala byggnader har konstinstallationer och att vi kan knyta ihop barn och konst tidigt. Den här skulpturen tror jag verkligen tilltalar barn, säger han.


Liv och Lea ska börja på Hemmeslövs förskola i höst. Foto: Julia S Ormsmarck


Utbildningsnämndens ordförande Thomas Nerd (S) påminde om att förskolan ligger på en historisk plats som var hjärtat i Hemmeslövs by för 200 år sedan.
– Därför känns det som om vi vänder blad för utvecklingen när unga människor nu hittar en plats för sitt drömboende i Hemmeslöv, sade han i sitt invigningstal.