Klik venligst
BJÄRE 2021-12-05 KL. 07:30

Första huset klart på Sandbäcksvägen

Av Peter Jakobsson

I februari påbörjades renoveringen av fastigheterna på Sandbäcksvägen i Förslöv. Kommunala Båstadhem lägger runt 100 miljoner på renovering av de sex huskropparna med totalt 60 lägenheter. Nu är första huset klart för inflyttning.

Första huset klart på Sandbäcksvägen
Första huset som börjar bli färdigt på Sandbäcksvägen-området.

Fastigheterna i Båstadhems område på Sandbäcksvägen i Förslöv är runt 50 år gamla och ganska nedgångna. Tillsammans med Leeman Entreprenad AB har de sedan våren 2021 påbörjat renoveringen och förvandlingen till ett fint och modernt bostadsområde.

Att riva och bygga nytt var inte riktigt ett alternativ. Fastigheterna är byggda enligt en gammal detaljplan och att bygga nytt på samma sätt hade inte gått.
– Vi hade varit tvungna att skapa ny detaljplan och det hade tagit år att bara få det i hamn. Det var inget alternativ då det skulle tagit fler år. Vi tycker att fastigheterna kommer smälta in bra i området, säger Stefan Jansson, projektledare från Båstadhem.

Nu är den första fastigheten klar och hyresgästerna på väg att flytta in. Det är en totalrenovering som gjorts. Alla ytskikt inne och ute är nytt, det är nytt värmesystem och ventilation. Fastigheten är klädd i en typ av fiberskiva som är ett underhållsfritt material.
– Det är en renovering och inte ett nybygge även om allt är nytt, endast planlösningen är som tidigare, förklarar Lisbeth Nilsson som är VD på Båstadhem.


Lisbeth Nilsson, VD på Båstadhem, på en av de nyrenoverade balkongerna.


I det första huset som blev klart har fyra tvåor blivit fyra fyror när förråden flyttas.
– Vi har haft ont om fyror i området, säger Lisbeth.

Balkongerna till lägenheterna var tidigare väldigt smala och svåra att möblera för att kunna nyttja vilket nu förändrats.
– Vi har gjutit till 50 centimeter vilket gör en stor skillnad. Sen är alla balkonger inglasade med ett glasparti som går att dela och dra åt sida, säger Lisbeth.

Balkongdörrarna är dock fortfarande smala, smalare än man får bygga om man bygger nytt.
– Vi kunde inte göra något åt att balkongdörrarna är så smala. Är det någon hyresgäst som behöver bredare öppning på grund av rullstol eller liknande så kan vi försöka hjälpa dem få en annan lägenhet där det går, förklarar Lisbeth.


Balkongerna har breddats med utgångarna är fortfarande smala.


På senare tid har kök ofta byggts med öppna planlösningar mot större rum. Här är köken egna rum med plats för ett köksbord.
– Det är så det var och vi fick förhålla oss till det men det börjar efterfrågas att ha kök som det går att stänga om igen.

I lägenheterna har ytskikt och maskiner valts för att göra ett modernt intryck.
– Vi har försökt satsa på kvalitet även om det inte är lyx, säger Stefan.

Mellan husen byggs gemensamhetsanläggningar med cykelförråd, gemensamhetslokal med pentry, Permobilförråd och tvättstudio.
– I tvättstudion, som är ljus med stora fönster, bokar man två maskiner och en torktumlare, man bokar inte hela lokalen. Då kan fler tvätta samtidigt vilket bidrar till trygghet. Alla maskiner är nya och tvättmaskinerna har automatisk dosering av tvättmedel vilket gör att det aldrig används för mycket tvättmedel. Maskinerna väger tvätten automatiskt, förklarar Lisbeth.
– Vi kan läsa av centralt hur mycket tvättmedel som går åt och se till att fylla på systemen, säger Stefan.

Till det första huset som nu är klart är det fyra som flyttar inom Båstadhem, tre är nya i kommunen och en flyttar från villa till lägenhet.
– Det är en blandning av unga och äldre som flyttar in i lägenheterna. Det är barnfamiljer och pensionärer, säger Lisbeth.

För att klara renoveringen har Båstadhem planerat och tömt lägenheter i området för att kunna flytta runt de kvarvarande hyresgästerna under tiden renoveringen pågår.
– Detta har fungerat väldigt bra och det har gått nästen helt utan störningar. Det är lite krångligt när det finns kvarboende hyresgäster inom området vi bygger på. Arbetsområden måste stängas av på speciella sätt och så, förklarar Stefan.

Renoveringskostnaderna är i snitt cirka 1,5 miljoner per lägenhet i området.
– Det kan vi inte bygga nytt för, det blir dyrare, konstaterar Lisbeth.

Kostnaderna kommer dock innebära högre hyror men hyresgästerna som blir kvar har accepterat den hyresökningen som blir.
– Hyrorna går upp ungefär 40 procent men då är det nästan helt nya lägenheter de får. Hade det varit nyproduktion hade det blivit ännu högre hyror, säger Lisbeth.
Renoveringarna och bygget går i stort enligt tidsplan.
– Det första huset tog lite extra tid då vi upptäckte saker under renoveringen som vi inte hade räknat med. Men nu tar vi med de erfarenheterna till de andra husen och ska få upp tempot, säger Lisbeth

Allt eftersom fastigheterna och lägenheter blir färdiga så flyttar folk in.
– Nu flyttar en del in i december och sen kommer det bli mer inflyttning i april.

Hela området och alla lägenheter beräknas vara klara i mars 2023.


Text & foto: Peter Jakobsson