BJÄRE 2022-08-12 KL. 06:00

Första sommaren utan bevattningsförbud på många år

Av Carina Nilsson

För första gången sedan 2009 slapp NSVA utfärda bevattningsförbud i Båstad under sommaren.

– Det har blivit en stor skillnad sedan Torekov och delar av södra kommunen har fått tillgång till Sydvatten, säger Lars Ödemark som är dricksvattenspecialist på NSVA.

Första sommaren utan bevattningsförbud på många år
Båstads kommun klarade sig undan bevattningsförbud under sommaren, sedan bland annat Torekov kopplats in på Sydvatten med vatten från småländska Bolmen. Foto: NSVA

Inledningen av sommaren såg inte bra ut vad gäller vattenförbrukningen i kommunen.

Nivåerna i vattenreservoarerna sjönk snabbt under midsommarhelgen på grund av väldigt varmt väder samtidigt som befolkningen i Båstad ökade. Båstads kommun gick ut med en uppmaning om att spara på vattnet i Hemmeslöv, Östra Karup, Eskilstorpsstrand och centrala Båstad.

– Vi hade en verklig topp i förbrukningen där, och vi har haft en till mellan den 19 - 22 juli när det var väldigt varmt, men det rättade till sig utan fler åtgärder. Som tur var tömdes inte reservoarerna helt heller. Skulle det hända så kan det bli stora problem med luft i systemet och risk för att det kommer in vatten från andra håll än det ska, vilket kan leda till att invånarna behöver koka vattnet, säger Lars Ödemark.

Han kan också konstatera att bevattningsförbuden under tidigare år har gett effekt.

– I år kunde vi se att det förbrukades ungefär 50 procent mer vatten under de riktigt varma perioderna än vad det gjorde under förra året. Det visar att många har följt bevattningsförbuden och låtit bli att vattna i trädgårdarna till exempel.


Lars Ödemark är dricksvattenspecialist på NSVA. Foto: Pressbild


Tidigare år har vattentillgången också varit kritisk i Torekov vid liknande förbrukningstoppar. Men i år uteblev det helt sedan orten nu förses med vatten från Sydvatten.

– Det har gjort en stor skillnad. Allt har fungerat som det ska och vattentillgången har varit god. Tidigare år har vi behövt pumpa vatten från de östra delarna av kommunen till de västra, men i år behövde vi inte det. Därmed blev trycket också mindre på våra vattenreservoarer som förser centrala Båstad, Hemmeslöv och Östra Karup med vatten, säger Lars Ödemark.

Kommunen behövde därmed aldrig införa något bevattningsförbud, och det har inte hänt sedan åtminstone 2009 enligt Lars Ödemark.

– Så länge vi har haft NSVA har det varit något bevattningsförbud varje sommar i Båstad vad jag kan minnas. Det känns skönt att vi nu verkar ha nått en lösning där tillgången på vatten är god. Det kan vara enstaka abonnenter längst ut i nätet som har haft dåligt tryck vid några tillfällen men värre än så har det inte varit, säger han.

Under nästa år ska fler orter kopplas in på nätet med Sydvatten. Det är bland annat Grevie, Förslöv och Ängelsbäck. Hela utbyggnaden i Båstads kommun väntas bli klar 2023.

Någon ytterligare risk för väldigt hög förbrukning under resten av sommaren räknar inte NSVA med i takt med att antalet sommarboende på Bjäre minskar.