Av Peter Jakobsson
Båstad blev starten för Tilda Svenssons framgångsresa i köket. Nu är hon uttagen till svenska juniorkocklandslaget med siktet inställt på världscupen 2026 och Culinary Olympics 2028.
Från de första tävlingsmomenten på Apelrydsskolan i Båstad till ett jobb på stjärnkrogen Etoile i Stockholm – Tilda Svenssons resa har gått snabbt. Nu har 21-åringen från Göteborg, med starka band till Bjärehalvön, tagit ännu ett kliv i karriären: plats i svenska juniorkocklandslaget.
– Det känns otroligt roligt och spännande. Det har varit en dröm ända sedan jag började tänka på att jag ville bli kock, säger hon.
Tilda började tävla redan under gymnasietiden i Båstad och tog bland annat hem guld i Gymnasie-SM 2023. Intresset för tävlingsmomentet inom matlagning har bara växt – mycket tack vare känslan av utveckling och det starka samarbetet i tävlingsköken.
– Det är något helt annat än att stå i en restaurang, men det är när man kombinerar de två som man lär sig mest. Jag älskar att ha många bollar i luften, men det hade inte gått utan stöd från mina chefer och kollegor, berättar Tilda.
Det nybildade juniorkocklandslaget med Tilda som en medlem som ska tävla i Culinary World Cup 2026 och Culinary Olympics 2028. Foto: Pressbild
Nu väntar regelbundna träningsläger med landslaget, där laget ska sätta menyer och roller inför de internationella mästerskapen. Tilda vet ännu inte exakt vilken roll hon får, men ser fram emot att testa olika positioner.
Från Flora till stjärnkrog – men Bjäre ligger varmt om hjärtat
Förra sommaren arbetade Tilda på Restaurang Flora i Båstad, och även om hon nu är verksam på den Michelinbelönade restaurangen Etoile i Stockholm är banden till Bjäre fortfarande starka.
– Jag vill gärna komma ner i sommar, kanske jobba lite, kanske bara hänga. Det beror lite på vem man frågar, säger hon med ett skratt.
Förra sommaren jobbade Tilda Svensson på Restaurang Flora. Foto: Peter Jakobsson/Arkiv
Favoritställena i Båstad då? Förutom Flora lyfter hon fram Ferdinand vinbar som ett självklart ställe för ett glas efter jobbet, om hon själv får välja.
Framtiden – drömmen om ett eget ställe
Just nu är fokus helt på jobbet i köket och träningen med landslaget, men i framtiden drömmer Tilda om att driva något eget.
– Någon gång vill jag väl ha en egen krog, men det är långt fram. Nu vill jag bara laga god mat och ha kul på jobbet – det är det viktigaste. Om det sen leder till priser är det bara en bonus.
Tilda är redan listad på Apelrydsskolans "Hall of Fame" – och med landslagsplatsen i bagaget verkar karriären bara ha börjat.