BJÄRE 2021-10-02 KL. 14:51

Fritt fram för dans och mingel i Båstad

Av Julia S Ormsmarck

Nattklubbarna har fått öppna upp sina dansgolv nu i månadsskiftet när pandemirestriktionerna släpptes. Många klubbar jublar och satsar stort men Pepes Bodega håller låg profil.

Fritt fram för dans och mingel i Båstad
Foto: Fabian Wester

De flesta svenska pandemirestriktioner togs bort den 29 september. Det innebar bland annat att kravet på sittande servering och begränsningen kring antal personer i samma sällskap på restauranger försvinner. För nattklubben Pepes Bodega betyder det att första helgen i oktober öppnar deras dansgolv upp för första gången på 20 månader. Men ägaren Fredrik Olofson har dubbla känslor inför öppnandet av nattklubb med dans och mingel.
– Vi är försiktigt hoppfulla. Det ska så klart bli väldigt roligt men vi kommer att ta det lugnt nu i början, säger Fredrik Olofson.

Yvonne Bengtsson på Miljö- och hälsoskydd på Båstad kommun uttrycker viss oro när restriktionerna kring krav på sittande servering försvinner. Men hon har också uppfattat en lättnad i branschen.
– Restaurangerna tycker att det är skönt att slippa restriktionerna som innebär att dela på större sällskap som kommer in. Men så klart finns det en farhåga att folk ska stå upp och mingla som man har gjort innan pandemin, säger Yvonne Bengtsson. Vi får lita att det är rätt bedömning som myndigheterna har gjort. Det är inget vi kan göra för att påverka det.

Restriktionerna med begränsat antal personer i ett sällskap och krav på sittande servering fick Pepes Bodega att utveckla många nya koncept under pandemin. I somras erbjöds gästerna bland annat på sittande nattklubb och Fredrik Olofson känner att de har hittat ett sätt att jobba som har fungerat bra.
– Därför känns det ambivalent att gå tillbaka till något som vi inte vet kommer att hålla på grund av eventuella nya restriktioner. Vi öppnar försiktigt med en kväll och ser hur läget för andra nattklubbar utvecklar sig runt om i landet, säger Fredrik Olofson.

Det är den tillfälliga pandemilagen och serveringslagen som ger regeringen befogenhet att genomföra olika smittskyddsåtgärder. Lagarna gällde till 30 september till att börja med men regeringen har nu förlängt de till och med 31 januari 2022. Det kan innebära nya restriktioner om smittspridningen tar fart igen. Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd innebär att alla, även fullvaccinerade, bör fortsätta vara uppmärksamma på symtom och stanna hemma vid misstanke om covid-19.
– Det som är bra är att folk generellt har lärt sig att hålla sig hemma om de känner sig sjuka. Jag hoppas att det här kommer att fungera. I så fall fortsätter vi med fler nattklubbar under hösten, säger Fredrik Olofson.

Vad handlar det om?
Den 29 september togs många av de svenska pandemirestriktionerna bort. Det innebär bland annat att de kvarvarande restriktioner som finns på serveringsställen tas bort. Stående mingel och öppna dansgolv är tillåtna. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vuxna personer som ännu inte har vaccinerat sig bör även fortsättningsvis hålla avstånd till andra människor när det är möjligt.