BJÄRE 2022-08-30 KL. 08:00

Gå på gudstjänst och ladda bilen

Av Carina Nilsson

Nu går det att ladda bilen samtidigt som man går på gudstjänst i Västra Karup.

Västra Bjäre pastorat var en av de markägare som nappade på Bjäre Krafts erbjudande om att sätta upp laddstolpar i samarbete med privata markägare.

Gå på gudstjänst och ladda bilen
Nu går det att ladda bilen när man besöker kyrkan i Västra Karup. Foto: Jenica Paulsson

I våras gick Bjäre Kraft ut med ett erbjudande till privata markägare och föreningar bland annat.

– Vi har satt som mål att vi ska försöka få till 100 nya laddstolpar på Bjäre inom fem år. Vi ser att efterfrågan har ökat i takt med att elbilarna blir fler, säger Marie Holmberg som är marknadschef på Bjäre Kraft.

Sedan planerna blev offentliga har ett tjugotal markägare hört av sig.

– Kyrkan i Västra Karup var en plats där tyckte vi att satsningen passade väl, både för kyrkobesökarna och den bostadsrättsförening som finns intill. Det finns dessutom lite affärer att besöka i närheten, det gäller ju att folk kan sysselsätta sig med något medan bilen laddas. Vi har satt upp en stolpe med två laddplatser på kyrkans parkering.


Marie Holmberg är marknadschef på Bjäre Kraft. Foto: Carina Nilsson


Ganska snart kommer det också att finnas två laddstolpar med fyra laddplatser vid Boarps handelsby och det finns även flera idrottsföreningar som har visat intresse.

– Det är också platser där det rör sig mycket folk och man kan ladda bilen medan man handlar eller tränar. Vi jobbar just nu med fem platser på olika orter på Bjäre, säger Marie Holmberg.

Bjäre Kraft sköter i stort sett allt runt satsningen.

– Vi skriver ett markavtal med markägaren som då upplåter sin mark, men därefter sköter vi allt kring laddstolparna. De som vill ladda kan göra det via en app eller med laddkort som man kan köpa hos oss på Bjäre Kraft.

I skrivande stund kostar det cirka tre kronor per kWh att ladda bilen vid stolparna.

– I förhållande till elpriserna som ligger på fem-sex kronor per kWh i ödra Sverige nu så är det ett ganska lågt pris, men vi vet inte heller hur mycket laddstolparna kommer att användas. Vi vill att man ska kunna ladda bilen till ett hyfsat pris men det är väldigt svårt att sia om utvecklingen av elpriset just nu, säger Marie Holmberg.

Om satsningen genomförs fullt ut, det vill säga en utbyggnad av 100 laddstolpar, kommer den att kosta Bjäre Kraft cirka fem miljoner kronor.

-- Vårt mål är att en del av vinsten ska gå tillbaks till bygden och det här är ett sätt att göra det.