Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-05-12 KL. 15:04

Gamla stationen får nytt liv i sommar

Gamla stationen får nytt liv i sommar

För drygt två år sedan slutade tågen gå via gamla stationen. Ett år senare sålde kommunen fastigheten och det var då som Rikke och hennes man slog till. Hon hade redan då en tydlig bild av vad hon ville göra. Nu pågår stora renoveringar och utmaningar finns det gott om i det gamla huset.

Det var för åtta år sedan som Rikke Nygaard Glans med familj började spendera delar av somrarna på Bjäre. Till vardags bor de i Malmö och när de såg att fastigheten med gamla stationen kom ut på marknaden var det snabba puckar som gällde. Redan samma kväll som det var visning kom bud in till mäklaren. Det blev en relativt snabb affär och planerna som nu realiseras fanns direkt.

På övre planet kommer permanentboendet finnas kvar medan det i gatuplan ska bli stora semesterlägenheter som ska hyras ut veckovis. Även café och museum finns i planen. Nu är det byggarbetsplats men de har kommit en bra bit med det grundläggande jobbet.

Stationshuset som är från slutet av 1800-talet, och tillbyggt i omgångar fram till 1930-talet, är i bra skick för sin ålder.
– När vi river i gamla väggar och innertak hittar vi byggsätt som i dag inte är så bra men det var så de byggde då. Det har fungerat under alla år men nu gör vi det bättre, berättar Rikke som håller i trådarna och ser till att byggarna gör rätt.Rikke Nygaard Glans vill ge gamla stationen nytt liv med respekt för all historia som finns på platsen.

Trots att huset är gammalt finns få restriktioner på vad de får göra med huset men för att driva hotelliknande verksamhet finns många krav att uppfylla som kan vara lite trickigt att få till i ett gammalt hus med tjocka väggar.
– När vi första gången såg huset tänkte vi att det skulle bli enkelt att bygga om men det var mycket mer att göra än vi först trodde. Vi måste uppfylla dagens krav på brandskydd och tillgänglighet med mer. All el och VVS blir helt ny i bottenplanet. Det hade blivit bättre och enklare att bygga nytt men nu finns känslan och historien bevarad vilket gör hela intrycket, förklarar Rikke.

Hela exteriören bevaras intakt förutom inbyggnaden av den öppna delen under tak. Denna del går helt i samma stil som resten av huset. Nya fönster och dörrar harmoniserar väl med byggnaden i övrigt.

Det ska bli tre nya lägenheter med 12 bäddar i varje samt rymliga kök, umgängesytor och enskild uteplats till varje. Riktigt stora lägenheter för hela generationen eller stora sällskap som vill bo tillsammans. För ritandet och för hjälp med planering har Rikke tagit in lokala arkitekten Kay Linghoff som hon tycker gjort ett väldigt bra jobb. Tillsammans har de kommit fram till hur det hela ska se ut och inredningen har Rikke klart för sig i huvudet.
– Känslan och stilen blir dansk-fransk, klassisk-modernt, skandinaviskt, inte modernt-kallt utan med en varm känsla.På perrongen står skyltarna kvar

I anslutning till magasinet där det tidigare var loppis finns planer för ett café.
– Vi skulle också vilja få till ett litet museum på perrongen. Det skulle handla om Båstads historia kopplat till järnvägens betydelse för ortens utveckling. Jag är själv historieintresserad och hade älskat att kunna gå med mina barn och se bilder och läsa om Båstads historia här, förklarar Rikke.

Området med lägenheter, café och eventuellt museum/utställning kallar Rikke för Tree Top Hill men gemene man kommer nog säga ”Gamla stationen” länge.

Tanken är att allt ska vara klart i juli inför sommarsäsongen men det återstår fortfarande en hel del.
– Arbetet med renoveringen är planerat med marginaler för att något alltid blir lite försenat. I sommar kommer lägenheterna att vara klara men kanske inte café och de andra idéerna, avslutar Rikke.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON