Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-05-07 KL. 15:50

Glada kockar på fältet

Av Peter Jakobsson

Årets primörgille inleds med att kockarna får komma ut på fälten för att plocka färska primörer. Under helgen serverar de sedan menyer med det bästa från Bjäres jordar.

Glada kockar på fältet
Glada på fältet är Therese Ekvall från Sandgårdens Skafferi, Axel Westesson från Papas, Magnus Samuelsson från The Boathouse och Henrik Daleskog från Bistro Grodlår & Timjan.

Under primörgillet i år är det Bistro Grodlår & Timjan i Båstad, The Boathouse i Båstad, Papas i Båstad och G. Swenson´s i Torekov som är med och erbjuder en helg med specialmenyer.

Som traditionen bjuder släpptes Bjärekockarna ut på åkern på fredagen för att plocka upp de första nypärorna. Lika lyriska som vårkossorna var kockarna när de vänder upp Bjäres stolthet.

På fältet i Mäsinge var folk från de representerande restaurangerna plus två gårdsbutiker.

Det är elfte året som Båstad Bjäre Gourmet arrangerar Primörgille.
– Det är en hyllning till primörerna vi har här på Bjäre, förklarar Fredrik Olofson som sitter i styrelsen för BBG och även driver restaurang Papas.

Nu fick de inte så mycket olika primörer eftersom det var tidigt.
– Datumet sätter vi långt innan så då vet man inte hur långt det kommit i växtligheten.

Restaurangerna fick potatis, rädisor och ramslök. Öllövssalladen och Torekovssparrisen var inte klar utan kommer nästa vecka. Respektive kök har även samlat lite lokala primörer från annat håll.
– Det är nässlor, blåstång, harsyra, med mer. Nu får varje restaurang förädla primörerna till helgen, säger Fegge.

Förr om åren har det varit många fler restauranger som varit med och erbjudit primörmenyer under primörgillet. I endast fyra stycken.
– Jag tror det beror på att vi inte har haft så mycket matevenemang under corona och alla fokuserar mer på sin egen verksamhet så de överlever i svår tid. Men det är bra respons från gäster som bokat sig för primörgille, säger Fegge.

Text: Peter Jakobsson
Foto: Fredrik Olofson