Klik venligst
BJÄRE 2021-12-06 KL. 08:10

Glada miner när Fiskhuset återuppstår

Av Erica Elmberg

Torekov Kan man tala om fisken Fenix? Säkert. För det är en sådan som nu reser sig ur askan på det som var Fiskhuset i Torekov. Restaurangen, rökeriet och butiken som i maj blev lågornas rov.

Glada miner när Fiskhuset återuppstår
Så här kommer den nya fasaden vid restaurangdelen att se ut. Skiss från Linghoff Arkitektur & Interiör

Manfred Schwalm, som drivit Fiskhuset i över 20 år, ler igen. Han blickar upp mot de precis resta takstolarna, glömmer den hårda blåsten och det grå duggregnet.
– Först sa de att de inte skulle kunna komma med dem förrän i december, men så ringde de i förmiddags och sa att nu är takstolarna här, vi reser dem. Så jag fick skynda mig hit, man måste ju fotografera!

Han är inte ensam. På den leriga byggarbetsplatsen finns också sonen Michael Schwalm och från arkitektbyrån Bibbi Buhre och arkitekt Kay Linghoff. Lika uppsluppna de. Alla talar i mun på varandra och förklarar att det här blir en nystart, en chans att få ordning och reda.
– Det har kommit många nya lagar sen vi först började bygga. Restaurangen och butiken hade byggts ut efterhand, bod efter bod tillfogats.
– Rökeriet blir kvar på samma plats, påpekar Kay Linghoff. Vi har varit väldigt noga med att bevara skorstenen – den är ju ett landmärke.

Michael berättar att platsen vi står på nu ska bli varuintag. Större och mer funktionellt.
– Vi kommer att få en bättre anpassad verksamhet. Effektivare. Det har varit ganska tungrott.

Manfred förklarar att han och Michael hade tankar och funderingar.
– Sedan har Bibbi och Kay hjälpt oss att förverkliga dem. Vi ville ju bevara karaktären. Från framsidan ska folk känna igen sig, stamgästerna som varit här under alla de tjugo säsongerna. Kay fyller i:
– Avsikten har varit att undvika intrycket ”Är det nya ägare här, eller?” och i stället göra en ny fasad som ändå är typisk Fiskhuset.


Takstolarna har rests över butiksdelen till nya Fiskhuset i Torekov. Till vänster arkitekterna Bibbi Buhre och Kay Linghoff och till höger Manfred Schwalm och sonen Michael Schwalm.


Där tidigare restaurang och butik samsades får nu restaurangen ta hela platsen. Det innebär några fler sittplatser inomhus, och en annan disponering. Mer lättarbetat för alla de Bjäreungdomar som sommarjobbar hos Manfred.

Vi går en bit längre in. Kliver över diken där rör läggs ner, undviker att snubbla på kablar.
– Här blir nya butiken, säger Michael. Den får sin ingång mot småbåtshamnen, den gamla baksidan, med stora fönsterpartier ut mot havet. Och så får vi plats med gästtoaletter också, det hade vi inte tidigare.
– Och en bar, här bakom, tillägger Bibbi.

Blir Fiskhuset större nu?
– Nej, svarar Manfred. Det är samma 400 kvadratmeter, samma platta. Bara bättre utnyttjad.

Och när blir det invigning?
– I maj enligt byggarna på MMB.

Han ler nöjt, blickar upp mot takstolarna. Gräver ivrigt i fickan och halar upp en näve mintkarameller i grönt papper som han delar ut.
– Vi får nöja oss med karameller. I Österrike hade vi firat takstolarna med en snaps, men det går ju inte här…