Klik venligst
BJÄRE 2023-03-24 KL. 14:30

Glas och grafik på nya utställningen

Av Peter Jakobsson

På Båstad Bjäres konstförenings kommande utställning är det konstnärerna Inga Modén och Gunnar Nilmén som visar upp sina verk. Det är Ingas vackra glas och Gunnars grafik som fyller galleriet i biblioteket i Båstad.

Glas och grafik på nya utställningen
Inga Modén och Gunnar Nilmén visar sin konst på biblioteksgalleriet till och med 26 april. Foto: Peter Jakobsson

Det två konstnärerna Inga Modén och Gunnar Nilmén samsas i konstgalleriet under den kommande utställningen som har vernissage lördag 25 mars.

Inga Modén är född och uppväxt i Stockholm och har länge varit lärare på konsthögskolan i Stockholm.
– Jag jobbade i 30 år på det som hette Monumentalskolan. Vi jobbade då med offentlig konst och stora saker och jag undervisade i kalkmåleritekniker, betong, emalj och glas, förklarar Inga.

Sedan 10 år bor hon och är verksam i Höganäs. Till Båstad har hon tagit med sig glas skapat med lite olika metoder.
– De stora skålarna är gjorda i tekniken fusing och sen är det några skålar och skulpturer gjorda i en teknik som heter patê au verre där man använder krossat glas som man gjuter samman i former, berättar Inga.


Inga Modéns glaskonst är gjort i flera olika tekniker. Foto: Peter Jakobsson


De stora skålarna är i första hand konstverk men Inga har inget emot om de används.
– Man kan väl ha lite frukt i den eller nåt om man vill, säger hon.

Den andra utställaren är grafikern Gunnar Nilmén från Viken som jobbar med många olika tekniker av tryck i sin konst.
– Jag jobbar konstnärernas kollektivverkstad i Ängelholm. Det är den enda verkstaden som finns i närheten av där jag bor. När man jobbar med tryckpressar så har man varken råd eller plats att ha det hemma. Sen vill man inte gärna jobba med syror hemma heller, berättar Gunnar.

På utställningen i Båstad hänger Gunnar upp lite olika typer av grafiska verk.
– På en vägg är det bilder med färg, på en annan är det verk som jag har sytt och flätat i för att addera till en dimension. På tredje väggen hänger tryck som är olika homage till kända konstnärer så som Mondrian, Miró, Picasso, Munch, Fridell och Da Vinci, förklarar Gunnar.


Tre grafiska tryck som Gunnar Nilmén även sytt i för att addera en dimension. Foto: Peter Jakobsson


De egenkomponerade motiven gör Gunnar direkt på plåtarna.
– Jag skissar inte utan gör direkt på plåten. Jag börjar med något och låter det utvecklas utifrån min egen skalle. Motiven växer fram kan man säga, det blir väl en avspegling av min känsla där och då, berättar Gunnar.

Utställningen med Inga Modén och Gunnar Nilmén pågår i konstgalleriet från 25 mars till 26 april. Vernissage med intervju av konstnärerna klockan 11 på lördag 25 mars.