Av Peter Jakobsson
För andra året i rad ställde Vita Vråken upp med en dryck på mathantverks SM. Förra året lyckades de kamma hem ett silver för sin havtornsaft och detta år ställde de upp med en glögg som lyckades få en bronsmedalj.
– Förvånande och kul, säger hjärnan bakom drycken.
Det är nu åtta år sedan Jessica Antonsson och Staffan Andersson drog i gång projektet med att odla havtorn på Bjäre. Över 7000 plantor växer på fältet och paret har genom åren gjort olika produkter av bären. Förra året tävlade de i mathantverks SM med havtornsaften som tog hem silvermedalj och i år ställde de upp med havtornsglöggen som var så populär inför jul i fjol.
När juryn hade smakat av och bedömt dryckerna i kategorin så visade det sig att glöggen fick 15 av maximalt 20 poäng vilket räckte till en bronsmedalj.
– Det känns jätteskoj, vi trodde nog inte att vi skulle få medalj, säger Jessica Antonsson som är den som ligger bakom smakerna på glöggen.
– Jag är väldigt stolt över att mina smaker gillades.
Det var andra gången de ställde upp och andra gången de fick medalj.
– Det är 100 procent medalj hittills, frågan är om vi nu vågar ställa upp med fler produkter, säger Jessica och skrattar.
Glöggen har havtornens färg men med juliga smaker. Foto: Peter Jakobsson
Jessica och Staffan hade en god känsla med glöggen då den var väldigt uppskattad inför förra julen.
– Då sålde vi jättebra med glögg och fick så många fina omdömen för den så det var kul att även den kunniga juryn gillade den. Glögg är verkligen en säsongsprodukt och vi hade ju inte gjort den på ett år så vi fick försöka göra lika bra dryck nu igen, berättar Jessica.
Den medaljprydda havtornsglöggen kommer de sälja på julmarknader och i vissa gårdsbutiker när julen närmar sig.