Klik venligst
BJÄRE 2024-04-17 KL. 09:54

Gör matlådor till i morgon är uppmaningen

Av Peter Jakobsson

Kommunals varsel om strejk kommer påverka alla kockar och måltidsbiträden anslutna till fackförbundet Kommunal som riskerar att bli uttagna i strejk från och med den 18 april klockan 07.00. I Båstads kommun påverkar detta måltidsenheten och omfattar samtliga kök i kommunen. Om strejken blir av kommer den att påverka måltiderna i förskola, skola och äldreomsorg.

Gör matlådor till i morgon är uppmaningen
Förbered er på att göra matlåda till torsdag uppmanar skolchef Inga-Britt Henriksson. Foto: Peter Jakobsson/Arkiv

Under tisdagen gick skolan i Båstad ut till vårdnadshavare och förberedde dem på att det kan bli aktuellt att barnen måste ta med sig egen matlåda från torsdag och så länge strejken pågår. På onsdagsförmiddagen gäller samma uppmaning men nu börjar det bli skarpt läge för vårdnadshavare att planera matlådor för barnen.

– Parterna medlar i detta nu och vi kan få besked om att det blåses av i morgon bitti men om strejken träder i kraft så måste alla barn i kommunala förskolor och skolor ha med sig egen mat på torsdag, säger Inga-Britt Henriksson, skolchef i Båstads kommun.

Skolchefen har förståelse för att det är för sent att planera matlådor i morgon bitti så nu gäller uppmaningen att förbereda matlådor.

– Vi inser att vårdnadshavarna måste få tid på sig att ordna med matlådor. Därför kommer vi på eftermiddagen i dag (onsdag 17 april) gå ut med information via Unikum, säger Inga-Britt.

Blir strejken av kommer det att utgå en ersättning om 40 kr per dag och barn för matlådor som tas med till skolan. Denna ersättning kommer att betalas ut efter att en eventuell strejk är slut.

Om vårdnadshavare nu idag fixar matlådor för i morgon och strejken inte blir av. Får då vårdnadshavarna ersättning för den matlådan?

– Nej. Vi ger bara ersättning om vi inte tillhandahåller mat från skolan. Blir det ingen strejk så kommer maten att serveras som vanligt. Då hoppas jag att de som gjort matlådor kan äta dem vid annat tillfälle, säger Inga-Britt Henriksson.