Klik venligst
BJÄRE 2023-09-15 KL. 13:43

”Grafik kan vara riktiga färgexplosioner”

Av Peter Jakobsson

Nu har konsthallarna i kulturhuset Ravinen fått nytt innehåll och välkomnar besökare till en ny utställning. Denna gång är det konstgrafik från ett antal nordiska konstnärer som pryder väggarna. Det gemensamma är att alla är gjorda hos Atelje Larsen. En färgsprakande blandning av intressant konst.

”Grafik kan vara riktiga färgexplosioner”
Ole Larsen, Charlotta Jönsson och Erich Hörtnagl i stora salen på Ravinen där det nu är fullt av färgsprakande konstgrafik från Aletje Larsen. Foto: Peter Jakobsson

Det är nu konstgrafik från Atelje Larsens samling som fyller Ravinens konsthallar. Atelje Larsen är en verkstad för tryckning av koppargrafik som startades av konstnären Thormod Larsen i början av 1950-talet. Efterhand kom verkstaden att anlitas av en rad betydande andra grafiker och spela en viktig roll i utvecklingen av färggrafiken i landet. Efter Thormod Larsens bortgång har sonen Ole Larsen låtit verksamheten växa, vilket bland annat inneburit många nya grafiska tekniker.

– Vi jobbar med de gamla traditionella tryckmetoderna men kombinerar med moderna hjälpmedel så som datorredigering. Hela tiden utvecklar vi tryckkonsten genom att kombinera olika tekniker, förklarar Ole Larsen.

Ravinens verksamhetschef och intendent Charlotta Jönsson har gjort urvalet av konst från Atelje Larsens stora samling. Totalt är 27 konstnärer från de nordiska länderna representerade på utställningen. Det är grafik skapad främst under senare år och som inte tidigare visats.

– Den röda tråden i utställningen är att det är nordiska konstnärer men också att det är en rikedom i mångfalden av tekniker. Vi vill visa vad denna typ av färggrafik kan vara idag. Visuellt och tekniskt vackert, säger Charlotta.

– Några verk har blivit utvalda på grund av att de haft en stor betydelse för ateljéns utveckling och renommé. Där har vi bland annat Ernst Billgrens projekt från 1990-talet som satte ett sånt statement när det gjordes, tillägger Ole.

I ett bord finns koppartryckta alster av Ernst Billgrev. Även kopparplåterna finns i montern. Foto: Peter Jakobsson

Det unika med Atelje Larsen är djuptrycket och koppartrycken. Där är Atelje Larssen världsledande och har den största koppartryckpressen i världen.

– Vi tyckte det var intressant med den konstnärliga processen mellan konstnär och tryckare som jobbar tillsammans för att nå ett resultat, säger Charlotta.

Ole Larsen kan prata hur mycket som helst om tavlorna han tryckt. Konstnären Erich Hörtnagl är en av de som är representerade på utställningen. Foto: Peter Jakobsson

Atelje Larsen har utvecklat många tekniker genom att vara experimentella. Med åren har Larsens samling vuxit till tusentals verk.

– Det var lite svårt att göra urvalet då det är så många fina verk från fantastiska konstnärer, säger Charlotta.

En spektakulär tavla på utställningen är Erich Hörtnagls Minnesskog.

– Med Erichs verk har vi verkligen tagit ut svängarna och suddat gränserna åt flera olika håll. Vi har gjort ett pigmenttryck där vi använder digital teknik för att lägga färgstarka pigment på papper, detta överförs sedan till tryckplattorna. Dessutom är det riktiga träbitar i tavlan, förklarar Ole.

Erich Hörtnagl vid sin tavla Minnesskog som kombinerar ett antal trycktekniker. Foto: Peter Jakobsson

Erich själv är väldigt nöjd med hur tavlan blev.

– I denna tavla är det som en story, det är lite filmiskt, säger Erich om tavlan.

En annan konstnär som är representerad på utställningen är Adam Saks. Ole Larsen berättar att Adam hade en idé om att göra flera tryck på varandra baserade på torrnålstekniken på koppar.

– Först tänkte vi att det inte går att trycka tre torrnålstryvk ovanpå varandra, det är mekaniskt omöjligt, men sen gjorde vi ett försök och nu är det premiärvisning av Adams Saks verk som är tryckta med tre kopparplåtar på varje tavla. Allt gjort med nål direkt i koppar, säger Ole.

– Rent teknisk så är dessa trycken väldigt avancerade, tillägger Charlotta.

Atelje Larsen i Helsingborg är mycket uppskattad av konstnärer från hela världen. Många önskar att få trycka hos Ole och hans duktiga team men alla har dock inte möjlighet.

– Man kan inte boka in sig hos mig. Jag väljer ut vilka konstnärer som får möjlighet att komma till min ateljé. Det är inte bara att knacka på dörren, säger Ole.

Ole Larsen under pågående konsttryck i ateljén i Helsingborg. Foto: Atelje Larsen

På utställningen presenteras den rikedom i uttryck och tekniker som utvecklats inom konstgrafiken. Mästerlig grafik som framställts i kreativa processer mellan konstnärer och hantverkare hos Atelje Larsen.

– Vi vill bland annat visa att grafik kan vara riktiga färgexplosioner, säger Ole.

Utställningen pågår till 7 januari. Under tiden kommer det vara visningar varje söndag.

– Det kommer även bli workshops och fler familjevisningar under hösten. Datum för detta kommer senare i hösten och kommer finnas på vår hemsida, säger Charlotta och önskar alla välkomna till kulturhuset Ravinen.

Vernissage för utställningen Konstgrafik är fredag 15 september klockan 16.00–18.00 med invigningstal klockan 16.30 med verksamhetschef/intendent Charlotta Jönsson, konstkritiker Sune Nordgren och Ole Larsen.