Klik venligst
BJÄRE 2021-12-17 KL. 14:30

Gratis buss till alla över 75 år efter nyår

Av Peter Jakobsson

Frågan om att erbjuda gratis bussresor till alla över 75 år har varit på tapeten under lång tid. Nu blir det verklighet efter nyår och alla som är berättigade gratis resor får ett kort hem i brevlådan.

Gratis buss till alla över 75 år efter nyår
Rickard Wendel från Skånetrafiken och Lars Elofsson från KPR är båda glada över att erbjuda alla över 75 år fria resor efter nyår.

– Detta har vi i pensionärsorganisationer efterfrågat i många år. Vi har kontaktat Skånetrafiken flera gånger och då fått beskedet att det inte finns ekonomiska resurser till det. Men vi släppte inte frågan, säger Lars Elofsson som är ordförande i kommunala pensionärsrådet.

Kommunen ska nu sammanställa alla de personer som är berättigade att få åka gratis och skicka detta till Skånetrafiken.
– Sen kommer alla som är över 75 år få hemskickat ett plastkort tillsammans med informationsbroschyr som förklarar hur det fungerar. Men det är enkelt, bara att ta med sig kortet och blippa på bussen så blir det kommunen som får betala för resan, förklarar Rickard Wendel affärsutvecklare på Skånetrafiken.

Resorna gäller endast för resor inom kommunen, vill man resa längre får man betala även om man är över 75 år.
– Detta med gratisresor inom kommunen för äldre finns i över hälften av Skånes kommuner och överallt är det så att det endast gäller inom den egna kommungränsen, förklarar Rickard.

Kommunen har avsatt 600 000 kronor på denna satsning.
– Vi vet inte exakt hur mycket det kommer kosta. Det är ett nytt sätt att resa på och vi vet inte riktigt hur resandemönster kommer bli. Vi kommer löpande följa utvecklingen och ska göra en större utvärdering om två år, säger Johan Olsson Swanstein (M) kommunstyrelsens ordförande.

Hur man gör för att lösa biljett och resa tror Lars Elofsson kan vara svårt för vissa.
– Skånetrafikens biljettsystem är väldigt bra med appar och sånt för de som kan hantera det. En del äldre kan nog känna att det är krångligt och blir en barriär för att nyttja kollektivtrafiken, säger Lars.
– Det kan vara en liten tröskel med biljettköp för sällanresenärer men nu går det åter att köpa biljett direkt på bussen eftersom vi öppnat upp för påstigning genom framdörrarna igen, förklarar Rickard Wendel på Skånetrafiken.

Satsningen på gratis bussresor för äldre betyder mer än bara ett ekonomiskt stöd.
– Detta bidrar även till att minska oönskad isolering och ensamhet då det inte blir ett hinder att bussen kostar pengar. Det är även bra om fler reser med bussarna för ju fler som åker ju mer kan vi utveckla kollektivtrafiken i kommunen, säger Rickard och fortsätter.
– Samåka i buss är även bättre än att ta bilen rent miljömässigt.

Gratis bussresor ska nu finnas i minst två år.
– Det är bra att detta ska testas under en längre tid för det kan ta lite tid tills folk har börjat vänja sig med att åka mer buss, poängterar Lars Elofsson.
– Det blir en spännande resa att se hur detta utvecklar sig. Det har varit en hjärtefråga för oss och är glada över att det realiserades, säger Johan Olsson Swanstein.